De nya sedlarna har redan ställt till med problem.
De nya sedlarna har redan ställt till med problem.

Det gick inte många dagar innan de första problemen uppstod med Sveriges nya sedlar. Hundratals butiker uppmanar nu sina kunder att betala med kort.

Knappt en vecka efter att de nya 200-kronorssedlarna släpptes i Sverige har stora tekniska problem uppdagats i handeln, rapporterar Sveriges radio.

Problemen har uppstått i butiker och ombud som använder sig av systemet Casguard för växlingspengar, bland annat livsmedelsbutikerna Willys och Hemköp.

– Vi har haft problem sedan i torsdags och vi har 140 Willysbutiker som är berörda och ett tjugotal Hemköpsbutiker, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood, till SR.


►LÄS MER: Thomas, 41, jagade förgäves de nya sedlarna: "Det fanns inga!"

Det som tycks vara problemet är att maskinerna matar ut fel valörer i växel till kunderna, som får 20-lappar i stället för 50-lappar.

– Problemet är att vi har svårt att ta emot kontanter eftersom vi fått brist på växelpengar. Vad vi får göra är att uppmana våra kunder att helst betala med kort.

Företaget bakom systemet Cashguard heter Strongpoint, och de menar att Riksbanken har ställt till med problemet genom att ändra informationen om hur stor mängd sedlar som skulle ges ut. Det ledde till att föreställningarna i Cashguard-apparaterna inte fungerade.

– Vi kommer nog få dras med det här problemet ett par dagar till. Och själva grundproblemet är inte löst, det är det ju inte, säger Claes Salomonsson.

►LÄS MER: Då blir dina gamla sedlar värdelösa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset