Den här bilden är en originalfil. Bilden visas helt utan redigering.
Den här bilden är en originalfil. Bilden visas helt utan redigering.
Håkan Elofsson

Bilden är beskuren, kontrasten har skärpts och bilden har mörkats så att det bra i bilden kommer fram.

I den första av Metro Photo Challenges kategorier, ”My city's magic”, är det tillåtet att både redigera och retuschera, vilket det inte är i de andra två. Men man ska akta sig för att överdriva.

– Det straffar sig oftast. De flesta amatörer drar i för många spakar i redigeringsprogrammen och ställer sig i vägen för själva fotografiet, säger Håkan Elofsson, fotograf och jurymedlem i tävlingsjuryn.

Han säger att det är en balansakt eftersom redigeringen av bilden börjar redan med vilken vinkel den tas ur och huruvida man väljer svartvitt eller färg. Om bilderna är tänkta för en utställning kan fotografen göra i princip hur stora ändringar som helst, eftersom det är ett konstnärligt verk, medan till exempel en pressbild ska förbli orörd.
- Men det blir allt svårare för numera kan man göra nästan vad som helst. Jag vet att de i tävlingar hos Pressens bild går in och kräver originalråfilerna numera.


Hur ser juryn att en bild är manipulerad?
- För det mesta helt enkelt för att det känns att ”så här bra kan det inte vara”, inom citationstecken. Och på den här nivån tror jag ärligt talat att det märks. Vi kommer inte att vara poliser men med vinnarbilderna gör vi nog en hårdare granskning, säger Håkan Elofsson.
- Min utgångspunkt är att verkligheten är en skiss som nästan alltid måste förbättras lite. Till och med instagramfilter fungerar, jag har inga problem med filter på så vis, bara att man inte ska använda ihjäl dem. Det är precis som när man kopierade förut – man valde papperssort, ska bilden bli mörk eller ljus och så vidare. Det som var hantverk förut är tricks i dag. Men det ska inte märkas att den är manipulerad i de andra kategorierna.


Håkan Elofsson menar att regel nummer ett är att titta på sin bild och funderar på vad som är bra i den och vad som kan bli bättre.
- Om jag beskär den så här, eller om jag mörkar ned den så att den blir mer mystisk... sådana saker. Ibland ser man inte ens fotografiet för att det är så mycket starka färger och då har man tagit i för mycket.


Vilken typ av bilder brukar vara populära att redigera?
- Väldigt många naturbilder är förstärkta på ett eller annat sätt. Det är nästan det lättaste, för så fort det inte är människor med i bilden kan man tillåta sig mer. Man reagerar inte på om bark skiftar i grönt på samma sätt som om en människa gör det, för att uttrycka det enkelt.


Om man vill manipulera en bild så att den ser tecknad ut, till exempel, får man det?
- Jag bedömer sådana bilder hårdare eftersom jag letar efter en bra bild i grunden. Jag vill hitta vad som döljer sig där bakom.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset