Reese Witherspoon
Reese Witherspoon

Stjärnan sjunger själv i filmen ”Walk the line” där hon spelar Johnny Cashs stora kärlek

Scanpix

Att spela en död kändis brukar sägas vara den snabbaste vägen till en Oscar. Men med Johnny Cash-filmen ”Walk the line” hade skådespelarna Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon en lång väg att gå. Inte bara för att projektet tog sju år, utan också för att två skådespelare skulle förvandlas till musiker. 
Från början visste ingen av dem att de skulle sjunga själva i filmen.
– Jag var så dålig. Verkligen dålig. Det tog ett halvår innan det kändes okej att sjunga inför någon annan. Jag hade ganska bra självförtroende när vi började, men redan första dagen blev jag helt nedslagen. Jag sa till James (Mangold): ”Kan vi inte anställa Lee Ann Rimes?” Hon kan sjunga och det skulle inte ta henne ett halvår att lära sig låtarna, säger Reese Witherspoon när Metro träffar henne i Berlin.
Men regissör Mangold stod på sig, vilket hon i dag är tacksam över. Det var genom musiken hon lärde känna June Carter Cash – som hon aldrig hann träffa innan June gick bort 2003.
– Jag växte upp i Nashville, själva hjärtat av countryn. Jag visste allt om familjen Carter. Så när James Mangold frågade om jag ville spela June Carter blev jag överväldigad. Jag visste att det skulle vara en personlig roll för mig.

Inget bolag ville göra filmen
När Reese Witherspoon och Joaquin Phoenix tackade ja till filmen fanns det fortfarande inget filmbolag som ville göra den.
De gick från studio till studio i två år innan Fox sa ja. Då började sex månaders research och intensiva musiklektioner.
– Vi skaffade alla inspelningar från alla uppträdanden de gjorde under den tidsperioden. Jag läste allt som June och Johnny hade skrivit och talade med personer som känt dem på den tiden. Jag var hela tiden skräckslagen och orolig för att göra ett misstag.
Till skillnad från Reese träffade Joaquin både Johnny och June. De hade en gemensam bekant och ett halvår innan Phoenix ens hört talas om filmen bjöd Cash honom på middag – för att tala om en annan film.
– Johnny Cash var verkligen ett fan av Joaquin, han tyckte att han var en så bra skådespelare. Speciellt i ”Gladiator”. När de träffades gav han Joaquin en uppvisning av hela filmen vid middagsbordet. Han visade Joaquin sina favoritrepliker, sina favoritscener … jag tror att det var väldigt personligt för Joaquin att göra den här rollen.

Högtalarna fattade eld
Joaquin Phoenix har själv sagt att han aldrig kommer att glömma mötet med Johnny Cash. Det har ryktats att han gick så hårt in i sin roll att han åkte in på rehab så fort regissören ropade ”bryt”. Kanske kom det en hälsning när de filmade scenen med Cashs spelning på Folsomfängelset.
– Det var en så märklig dag. Joaquin och bandet spelade fem timmar i sträck, de var helt uppe i musiken. När de spelade ”Ring of fire” fattade högtalarna eld. Jag stod precis bredvid dem, med en peruk i plast på huvudet. Jag var rädd att hela jag skulle stå i lågor.
Det var inte bara Reese själv som var tveksam till hennes sånginsats i filmen. Hennes sexåriga dotter Ava var inte helt nöjd.  
– Jag spelade två låtar för henne på autoharpan, och hon var inte speciellt förtjust. Hon sa bara ”kan du inte spela något annat? Har ni övat i ett halvår och du kan bara två låtar?”, säger Reese Witherspoon.Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset