Bastubesök kan minska risken för högt blodtryck.
Bastubesök kan minska risken för högt blodtryck.

Nästan var tredje vuxen svensk har för högt blodtryck. Oftast känns det inte men tillståndet kan leda till flera olika sjukdomar som slaganfall och hjärtinfarkt. Nu har finska forskare hittat ett recept mot tillståndet.

Genom regelbundna bastubadet kan risken för högt blodtryck minska ordentligt. Men för att de heta ångorna ska ha effekt krävs dels att bastubadet varar minst 15 minuter och att badandet sker mer än en gång i veckan.

– Blodtrycket sjunker ganska direkt till följd av att man vistas i bastuvärmen, men effekten varar en relativt kort tid. Det gäller att bada regelbundet för att hålla blodtrycket i styr, säger Jari Laukkanen, specialläkare i kardiologi vid Östra Finlands universitet, till YLE.

LÄS MER: Nej, bastun eller varma bad gör dig inte steril

I undersökningen deltog 1621 medelålders män från östra Finland. Männen delades upp i två grupper, de som badade bastu en till tre gånger i veckan och de som satte sig i värmen fyra till sju gånger i veckan.

Resultatet visar att bland de män som badar fyra till sju gånger i veckan är hälften mindre utsatta för blodtryckssjukdomar.

Men forskarna vet fortfarande inte varför bastubadandet medför den positiva effekten. En teori är att hjärna börjar producera mer endorfiner vilket leder till en känsla av välbefinnande. Den andra teorin handlar om psykologi. Den varma och stillsamma atmosfären i bastun kan ge associationer till barndomen.

– Det finns ändå många frågetecken, och speciellt nu när bastutraditionen sprider sig utomlands är det viktigt att forska vidare, säger Laukkanen till YLE.

LÄS MER: Naket eller påklätt i bastun?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa vetenskap