Regeringen vill ge fängelsestraff för köp av svartkontrakt.
Regeringen vill ge fängelsestraff för köp av svartkontrakt.

Om regeringens nya förslag går igenom kan man dessutom straffas om man tar ut för hög hyra när man hyr ut i andra hand.

Regeringen presenterade på fredagen under en presskonferens att de nu vill ha en hårdare lagstiftning för att komma åt den svarta hyresmarknaden. Det skriver Hem&Hyra.

I de nya förslagen skärps straffen för den som olovligen säljer ett hyreskontrakt. Men det ska även bli straffbart att köpa ett hyreskontrakt, menar Socialdemokraterna, som ligger bakom förslaget.

– Handeln med hyreskontrakt undergräver de grundläggande spelreglerna på hyresbostadsmarknaden och drabbar de som står utan bostad. Därför presenterar vi nu kraftfulla åtgärder mot svarthandeln, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

LÄS MER: Handeln med svarta hyreskontrakt ökar

Upp till fyra års fängelse

I det nya förslaget föreslås det att köp av ett hyreskontrakt kan i grova fall ge upp till fyra års fängelse. Och den som hyr ut i andrahand ska kunna bli av med sitt kontrakt om hyran som tas ut anses vara för hög.

En utredning om att kriminalisera handeln kring hyreskontrakt genomfördes redan i november förra året, vilken har mött kritik från flera rättsinstanser.

Bland annat sa Svea hovrätt nej till att kriminalisera köp av hyresrätt med anledning av att det skulle bli både kostsamt och kräva stora utredningsresurser. Hovrätten i Skåne och Blekinge svarade samma sak, skriver tidningen.

Trots kritiken går regeringen nu vidare med förslagen och de nya reglerna föreslås träda i kraft den första maj år 2019.

LÄS MER: Fängelse hotar köpare av svartkontrakt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset