Polisen utför gränskontroll vid Hyllie station i Malmö. Arkivbild.
Polisen utför gränskontroll vid Hyllie station i Malmö. Arkivbild.

Gränskontrollerna är otydliga och det finns för dåligt underlag för att förlänga dem. Det menar Riksrevisionen som kritiserar regeringen i en ny granskning.

Förra veckan beslutade regeringen att förlänga gränskontrollerna i tre månader. Men nu menar Riksrevisionen att det finns för dåligt underlag för beslutet. Enligt en granskning som offentliggörs i dag har inte regeringen tillräcklig information för att bedöma om kontrollerna fortfarande behövs.

Samtidigt anser Riksrevisionen att kontrollerna i stort varit för otydliga. Hotbilden mot säkerheten och den allmänna ordningen var för vagt formulerad när kontrollerna infördes och beslutet var för otydligt i sin utformning.

Riksrevisionen anser dessutom att regeringen överlät frågan till polisen helt utan vägledning med följden att asylsökande kan ha behandlats fel av gränspolisen.

Håller inte med

Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarar på kritiken i P1 Morgon i Sveriges Radio. Han håller inte med om att hotbilden varit otydlig och menar att regeringen fick en tillräckligt tydlig information för att fatta beslut från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Trots alla åtgärder för att öka kapaciteten låg vi på kapacitetens gräns och vi var tvungna att vidta de här åtgärderna, säger Ygeman i P1 morgon.

Ygeman menar vidare att det var nödvändigt att förlänga kontrollerna och att regeringen har ett bra beslutsunderlag.

Skyldiga att rapportera

– Vi är tvungna att varje vecka rapportera till EU-kommissionen om grunden för våra beslut och vi är skyldiga att varje månad göra en mer omfattande kontroll. Både EU-kommissionen och ministerrådet har vid samtliga tillfällen kommit fram till att vi uppfyller villkoren, säger han.

Däremot håller Anders Ygeman med om att beslut kan ha delegerats för långt ner i organisationen och att polisen inte haft tillräcklig beredskap.

– Det är en naturlig utveckling av att vi beslutade att ha gränskontroller för första gången på 20 år. Man kan inte vänta sig att polisen har alla resurser färdiga och jag tycker att de har gjort ett mycket bra jobb, säger han.

Izabelle Nordfjell/TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S) håller inte med om Riksrevisionens kritik.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset