2010 lades den första Nord Stream-gasledningen från Ryssland till Tyskland. Arkivbild.
2010 lades den första Nord Stream-gasledningen från Ryssland till Tyskland. Arkivbild.

Regeringen ogillar tanken på ytterligare en gasledning, Nord Stream 2, i Östersjön. Men det finns inga rättsliga grunder för Sverige att säga nej, enligt utrikesminister Margot Wallström (S).

– Det är andra spelare här som har en avgörande roll i hur det ska gå med det här projektet. Vi kan ju skrika högt och ge intryck av att vi kan stoppa det, men det är inte vi som ensamma kan säga nej, säger Margot Wallström.

Däremot ska Sverige agera utifrån säkerhetspolitiska och miljöpolitiska intressen för att inom EU verka för att den nya gasledningen inte byggs, enligt utrikesministern.

– Vi är jätteaktiva med de baltiska länderna, gentemot EU-kommissionen, och vi har utsett ett särskilt sändebud. Vi måste försöka påverka Tyskland och tyska partikamrater och i EU-sammanhang, säger hon.

Många intressen

– Vi måste ju göra en sammantagen bild av det här. Det är därför det är komplext, eftersom det är så många intressen involverade.

Beskeden kom i samband med en interpellation från kristdemokraten Mikael Oscarsson, som hävdar att FN-stadgan ger Sverige möjlighet att säga nej. Men det kallade Wallström efter debatten för "svammel".

– Varken FN-stadgan eller havsrättskonventionen ger oss rätt att utanför vårt territorium hindra andra stater från att lägga ned rör, här har du fel helt enkelt, sade hon till Oscarsson.

Hyra hamnar

Anledningen är att den ryska gasledningen inte skulle läggas på svenskt territorium utan i den svenska ekonomiska zonen. Däremot kan Sverige säga nej till en förfrågan att hyra ut svenska hamnar när arbetet startar.

– Det är en fråga som försvarsministern, inte minst i samråd med Gotland, måste diskutera. Vi har ju ingen ansökan, så vi vet ju inte vad de har tänkt sig. Men vi är fast bestämda att se efter våra säkerhetspolitiska intressen, och behövs det så kommer vi att vidta sådana åtgärder, säger Wallström.

Den amerikanske vicepresidenten Joe Biden förklarade vid sitt Sverigebesök nyligen att Nord Stream 2 inte är önskvärd. De övriga riksdagspartierna har bjudits in till UD för en genomgång av läget nästa vecka.

Anders Wiklund/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) debatterar med Mikael Oscarsson (KD) i riksdagen om planerna på ytterligare en rysk gasledning i Östersjön, Nord Stream 2.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset