Ardalan Shekarabi befinner sig just nu i Reykjavik där han diskuterar tiggeri med sina kollegor från de nordiska grannländerna.
Ardalan Shekarabi befinner sig just nu i Reykjavik där han diskuterar tiggeri med sina kollegor från de nordiska grannländerna.

Regeringen överväger att införa tiggeriförbud i Sverige skriver DN. ”Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen” säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

Just nu befinner sig Sveriges civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi i Reykjavik för ett möte med sina kollegor i de nordiska grannländerna. En av frågorna som diskuteras är tiggeri rapporterar DN. I både Norge och Danmark har det införts restriktioner mot tiggare och ministern vill nu utvärdera om något liknande kan införas i Sverige.

– Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator, säger Ardalan Shekarabi till DN.

► LÄS MER: Kvinna misshandlade tiggare med käpp

Enligt honom måste kommunerna få stöd från staten för att kunna hantera situationen med tiggarna.

– Hela utgångspunkten i regeringens arbete är att vi ska försvara och utveckla den svenska modellen. Det är knappast en del av den svenska modellen att lösa fattigdom med tiggeri, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Minstern understryker enligt tidningen att Sverige lagt mycket energi på dialog med de berörda länderna och att flera projekt är på gång.

– Men vi ser att problemet på våra gator är kvar. Då är det naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder och att vi i det här stadiet inte utesluter några lösningar, säger han till DN och fortsätter:

– Jag utesluter inte lokala tiggeriförbud. Men om det ska vara lokala eller nationella förbud – det finns säkerligen för- och nackdelar med sådana lösningar.

Antalet tiggande EU-migranter i Sverige uppskattas i dag vara omkring 4 000.

► LÄS MER: Filip, 23, sa till man som spottade på tiggare – blev misshandlad

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik