Nu vädrar regeringsalliansen morgonluft. I Yougovs nya mätning är gapet upp till de rödgröna bara 6,7 procent. Så liten har skillnaden inte varit sedan januari i år. Men statsvetarna tror inte på samma mirakel­vändning som i valet 2010.

METRO/YOUGOV

Undersökningen har besvarats av 1 781 personer i Yougovs onlinepanel under perioden 2 juli – 5 augusti 2014. Svårt att läsa i bilden? Siffrorna finns även längre ner i artikeln.

– Visserligen är det här den minsta skillnaden vi har sett på länge, men man ska vara försiktig med att dra för­hastade slutsatser, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Enligt honom ligger alliansens enda chans i den stora gruppen osäkra väljare.

– Där finns det en stor borgerlig potential som skulle kunna öppna för en kometvändning men chansen är liten, säger Magnus Hagevi.

I valet 2010 vände alliansen ett betydligt större underläge, men då började pendeln svänga redan under våren. 

Visserligen är gapet i Yougovs augustimätning det minsta sedan januari, men inte i någon av de sex val­rörelserna sedan 1991 har ett underläge i augusti vänts till seger. De senaste undersökningarna från Sifo och Novus visar dessutom på en ännu större skillnad mellan blocken, runt tio procent i de rödgrönas favör.

– Skillnaden mellan vår mätning och Sifos är att vi har lite högre siffror för KD och C samtidigt som MP ligger två procent lägre, säger Lars Gylling, kommunikationschef på Yougov.

Han betonar att siffrorna mellan de olika opinions­instituten varierar något beroende på mätmetoder och tidpunkt.

– Det viktiga är att se trenderna, säger Lars Gylling.

Och trenden är tydlig. Det dominerande partiet i regeringsalliansen, Moderaterna, har tappat 40 procent av sina väljare sedan valet 2010, framför allt till Sverige­demokraterna. 

Samtidigt har Moderaterna inte lyckats locka nya sympatisörer utom marginellt från de andra regeringspartierna.

►LÄS MER: Fritt fram för partier att använda privatpersoner i propagandafilmer

”Det måste till något extraordinärt”

Kommentar från Malena Rosén Sundström, statsvetare, Lunds universitet:

”Man ska aldrig säga aldrig, men det räcker inte med en framgångsrik valrörelse de sista veckorna för att alliansen ska kunna vända det här underläget. Det måste hända något något extraordinärt för att regeringen Reinfeldt ska kunna sitta kvar.

Visserligen vet vi att väldigt många väljare väntar allt längre innan de bestämmer sig, men några utspel de sista veckorna räcker inte för alliansen. Skillnaden mellan blocken har varit alltför stor alltför länge.

Dessutom har många M-väljare flytt till SD och det kan vara svårt för M att driva­ en politik som lockar tillbaka den väljargruppen.”

Malena Rosén Sundström

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Valet 2014