Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Arkivbild.

LO, tjänstemännens PTK och Svenskt Näringsliv (SN) är överens om ett motbud till regeringens hårt kritiserade förslag om att arbetsgivarna ska betala mer av kostnaderna för långtidssjukskrivna. Socialförsäkringsministern lovar ett snabbt besked.

– Jag tycker att det ser bra ut, säger ministern, Annika Strandhäll (S) och tillägger att hennes departement och finansdepartementet nu snabbt ska analysera det som nu både facken och arbetsgivarna på den privata såväl som den kommunala och statliga sidan har levererat.

Hon säger att "det väger tungt" att parterna har lyckats ta fram gemensamma förslag. Hon lovar att inom "de närmsta dagarna" ge besked om regeringen därmed avstår från att gå vidare med sitt eget förslag.

Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, räknar med att regeringen backar.

– Vi utgår från det för att budskapet från Strandhäll har ju varit att om parterna kan åstadkomma något som har samma effekt så kommer regeringen inte att gå vidare, säger han.

Arbeta vidare

LO:s avtalssekretare Torbjörn Johansson säger att LO, PTK och SN nu ska arbeta vidare med att fylla sin överenskommelse med mer konkret innehåll, men att den är bättre för alla än det som regeringen har föreslagit.

Parterna ska utöka det förebyggande arbetet och vill också stärka företagshälsovården, enligt Torbjörn Johansson.

– Att stärka företagshälsovården är viktigt för LO, säger han.

Regeringens roll blir då, enligt honom, att låta en redan existerande myndighet att ta ansvar för företagshälsovården eller att inrätta en helt ny myndighet för det.

I förra veckan levererade de statliga arbetsgivarna, kommunernas och landstingens språkrör SKL och dess fackliga motparter en åtgärdsplan för att minska sjukskrivningar och ohälsa på sina arbetsplatser.

Minska kostnader

När Strandhäll lade fram sitt förslag i våras, om att arbetsgivarna skulle få stå för en fjärdedel av sjuklönen efter 90 dagars sjukskrivning, sade hon att regeringen kan backa om fack och arbetsgivare presenterar egna förslag som kan leda till minskade sjukskrivningar och lägre sjukkostnader för statskassan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset