Jonas Naddebo (C) och Johanna Jönsson (C).
Jonas Naddebo (C) och Johanna Jönsson (C).

”Sverige är och förblir förstås ett av världens bästa länder för hbtq-personer att leva i. Men 2016 har vi på flera sätt blivit sämre i kampen för alla människors lika rätt att älska vem de vill.”

I veckan arrangeras Stockholm Pride och på lördag samlas över en halv miljon personer på Stockholms gator för att hylla kärlek och tolerans. Sverige lyfts ofta fram som ett tolerant och öppet land för hbtq-personer. Det är någonting vi ska vara stolta över och någonting vi måste slå vakt om. Det finns dock anledning till självkritik när Sverige faller i flera globala rankingar som mäter länders öppenhet och tolerans gentemot hbtq-personer.

Sverige är och förblir förstås ett av världens bästa länder för hbtq-personer att leva i. Men 2016 har vi på flera sätt blivit sämre i kampen för alla människors lika rätt att älska vem de vill. Enligt en årlig ranking som görs av International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) faller Sverige som en sten – hela sex placeringar. Delvis kan detta förklaras med att många längder blir bättre än Sverige, men det är inte hela förklaringen. Vi håller inte upp arbetet med hbtq-politik lika bra som vi borde. Andra länder går före i frågor där vi borde ligga först. Dessutom har regeringen genom att stänga Sveriges gränser begränsat asylrätten. Förändringarna i utlänningslagen betyder att Sverige inte längre är den säkra hamn för hbtq-flyktingar som vi borde vara.

►LÄS MER: Våra gränshinder måste rivas – för hotade hbtq-personers skull

Många av de som flyr från förtryck kommer från Syrien och Irak. Att leva som hbtq-person i Daesh-kontrollerade områden är omöjligt. Att homo- och bisexuella avrättas är en del av vardagen för terrorsektens vansinniga gärningar. Men förtrycket mot hbtq-personer stannar inte där. De förföljs i stora delar av både Mellanöstern och Afrika. Det enda de kan göra för att undkomma det tyranni de lever under är att fly. För dem som gör det blir Sverige ett alltmer omöjligt alternativ. Ska Sverige förbli ett land som är öppet och tolerant för hbtq-personer måste vi också ta emot de som flyr för sitt liv på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet. Hbtq-flyktingarna är en av de mest utsatta minoriteterna som finns. De kommer i kläm av regeringens nya, invandringsfientliga lagstiftning.

Regeringen påstår att de driver en feministisk utrikespolitik, men deras migrationspolitik tar ingen hänsyn till de hbtq-personer som flyr från förtryck. Det är knappast ett ställningstagande för en modern feminism värd namnet. Allt detta är relevant den här veckan, särskilt i Stockholm dit människor från hela världen kommer för att hylla kärleken och rätten att älska vem man vill. Ska vi möta världen med stolthet inför Pride ska vi göra det med öppna armar. Stockholm ska inte minst vara och förbli en öppen stad. Stockholm är ansiktet utåt för Sverige.

►LÄS MER: De måste berätta hur de har sex för att få stanna i Sverige

Vi hoppas på att frågan uppmärksammas under veckan. Vi är beredda att ta ansvar för att hbtq-personer på flykt ska kunna söka skydd i Sverige. Regeringen borde ta sitt ansvar och välkomna fler hbtq-flyktingar hit. Pride handlar om stolthet. Vi som politiker borde stolt stå upp för principerna om alla människors rätt att älska vem de vill och för människors rätt till skydd om de förföljs för vilka de är eller vilka de älskar. I den kampen krävs både prideparader och en human asylpolitik. I den kampen för det ska både Stockholm och Sverige vara världsledande.

Johanna Jönsson 

Riksdagsledamot Stockholms stads valkrets (C) och migrationspolitisk talesperson

Jonas Naddebo

Tf gruppledare (C) Stockholms stadshus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset