ICA:s köttfärsskandal som avslöjades 2007 är kanske ett av de främsta exemplen på matfusk som avslöjats i Sverige. Arkivbild.
ICA:s köttfärsskandal som avslöjades 2007 är kanske ett av de främsta exemplen på matfusk som avslöjats i Sverige. Arkivbild.

Efter flera skandaler vill regeringen nu skärpa straffen för de som begår livsmedelsbrott. ”Det måste ske en förändring för det är totalt oacceptabelt det som sker”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till SVT Plus.

Flera stora härvor med livsmedelsfusk i mångmiljonklassen har på senare tid avslöjats i Sverige. Inom EU beräknas fusket omsätta 400 miljarder varje år enligt Europol, skriver SVT Plus.

Trots omfattande fusk, är straffen låga, det vill regeringen ändra på. Under torsdagen kommer de därför att fatta beslut om att tillsätta en utredning.

►LÄS MER: Matfusk – lönsamt och riskfritt

– Jag har initierat en översyn av straffskalan. Det handlar bland annat om att införa fängelsestraff, men också om att se över sanktionsavgifterna. Det måste ske en förändring för det är totalt oacceptabelt det som sker, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till SVT.

Livsmedelsverket välkomnar en skärpning av straffskalan för livsmedelsbrott. Att brotten hittills bara lett till böter ser de som ett stort problem, skriver SVT. 

►LÄS MER: Fem fall då ”Matfusket” själva fuskat

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Hälsa