Sverige kommer att få en åldergräns på sociala medier. Det bekräftar konsumentminister Per Bolund (MP) för Svt Nyheter. Åldersgränsen kan bli så hög som 16 år.

När Sverige införlivar EU:s nya dataskyddsdirektiv kommer Sverige att få en åldersgräns på sociala medier. Det bekräftar konsumentminister Per Bolund (MP) för Svt Nyheter. Åldersgränsen kan komma att bli så hög som sexton år, och barn kommer att behöva be om lov för att använda tjänster som Facebook och Instagram.

– Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger han.

► LÄS MER: Modellen var beroende av sociala medier – nu lägger hon ner allt

Regeringen kommer nu att tillsätta en utredning om EU:s dataskyddsdirektiv som ska komma att ta ställning till var åldersgränserna ska hamna. Direktivet ger möjligheten att sätta gränsen mellan 16 och 13 år, och är en person under gränsen måste denne be sin målsman om tillstånd för att använda sociala medier.

Enligt Svt öppnar Per Bolund också för att se över marknadsföringslagen, eftersom det idag till exempel inte är möjligt att utkräva ansvar från till exempel Youtube när deras kanaler bryter mot lagen. Han anser att Youtube ska kunna tvingas ta bort olaglig reklam på samma sätt som sajten rensar bort brott mot upphovsrätten och pornografi. Det är dock en fråga som kan komma att behöva hamna på EU-nivå då det rör sig om internationella bolag.

Dataskyddsdirektivet ska vara införlivat i svensk lag inom två år.

► LÄS MER: Här är sociala medier-tabbarna vi inte glömmer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset