Justitieminister Morgan Johansson presenterade på onsdagen åtgärder för att få bukt med problematiken med stöldligor. Bilden på fönstret är hämtat från en förundersökning efter ett inbrott i en mindre ort i Skellefteå.
Justitieminister Morgan Johansson presenterade på onsdagen åtgärder för att få bukt med problematiken med stöldligor. Bilden på fönstret är hämtat från en förundersökning efter ett inbrott i en mindre ort i Skellefteå.

Regeringen vill skärpa straffen för inbrott och göra det svårare att föra ut stöldgods. Under onsdagen presenterades en rad åtgärder som ska bidra till att få bukt med internationella stöldligor.

Justitieminister Morgan Johansson (S) presenterade under onsdagen ett åtgärdspaket för att komma åt internationella stöldligor.

Ett av förslagen är en ny brottsrubricering, så kallad inbrottsstöld. Minimistraffet för att bryta sig in i bostäder för att stjäla ska vara ett års fängelse, istället för sex månaders fängelse som det är i dag.

De höjda straffen ska även göra så att fler av de dömda gärningsmännen kommer att kunna utvisas, enligt regeringen.

Morgan Johansson beskrev under onsdagens presskonferens att stöldligorna står för en stor del av viss typ av brottslighet.

2016 visade en polisrapport att stöldligorna kan ligga bakom ungefär femtio procent av bostadsinbrotten. Stöldligorna kommer främst från Litauen, Polen, Rumänien och Georgien. En del av dem är istället inriktade på stölder av båtmotorer, i butiker och på åldringsbrott.

– Vi vet att de riktar in sig på länder som Tyskland, Storbritannien och också Sverige, sa justitieminister Morgan Johansson under presskonferensen.

LÄS MER: Kraftig ökning av inbrott i Stockholm – så skyddar du dig 

Utredningen som nu tillsätts ska även se över höjda straff vid systematiska stölder och den nuvarande lagstiftningen kring häleri.

Regeringen vill dessutom se ökad kontroll nära gränsen för att polisen ska kunna ingripa när stöldgodset förs ut.

Man har även tittat på ett system för gränsnära kontroller som används i Holland och där polisen tar hjälp av automatiska kameror som känner igen fordon och nummerplåtar nära gränserna.

– Det gör att polisen kan kartlägga de här internationella nätverken och hur de tar sig in och ut ur Sverige. Den typen av system vill vi ha på plats i Sverige också, säger Morgan Johansson.

Regeringen vill även få till stånd att fler utländska medborgare ska kunna avtjäna sina straff i hemlandet.

I måndags kom Moderaterna med flera förslag som riktade in sig på internationella stöldligor. Moderaterna vill bland annat att sex månaders fängelse ska räcka för utvisning av utländska medborgare även om det inte finns någon återfallsrisk. Flera av Moderaternas förslag liknade dem som regeringen nu presenterade.

LÄS MER: Utländska stöldligor bakom fler av inbrotten

Polisens tips – så skyddar du dig mot inbrott

– Lås alltid dörren, även om du är hemma. Tjuvar kan känna om dörrar är olåsta och värdesaker nära dörren kan bli ett lätt byte.

Om du reser bort, tänk på att:

– Meddela dina grannar att du kommer vara bortrest och be någon ta hand om din post. En överfull brevlåda signalerar att ingen är hemma.
– Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
– Skriv inte på sociala medier som Facebook eller Twitter att du är bortrest.
– Vidarekoppla eventuell hemtelefon till mobilen.

Om du bor i villa eller radhus, be någon om hjälp med att:

– Klippa gräsmattan alternativt skotta snö om du är bortrest länge.
– Slänga sopor i din soptunna ibland.
– Parkera sin bil på din uppfart ibland så att huset ser bebott ut.

Källa: Polisen

Så mycket ökade antalet anmälda inbrott förra året

– Totalt anmäldes 22 500 bostadsinbrott under 2017 i Sverige. Det var en ökning med 3 procent jämfört med året innan.
– Antalet anmälda lägenhetsinbrott ökade med 9 procent till 8 780 stycken.
– Antalet anmälda villainbrott minskade istället med 1 procent till 13 700 stycken.

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå. Siffrorna är preliminära.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset