Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hoppas kunna göra upp om storregioner med C, men släpper planerna på region Norrland. Arkivbild.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hoppas kunna göra upp om storregioner med C, men släpper planerna på region Norrland. Arkivbild.

Regeringen försöker nu göra upp om storregionerna Svealand och Götaland med i första hand Centerpartiet. Men tankarna på storregionen Norrland släpps.Tråkigt, tycker s-landstingsrådet i Västerbotten.

Regeringen föreslår inte längre att de fyra landstingen i Norrland ska slås samman.

– Region Norrland är inte med i förslaget. Det blir Svealand och Götaland som är föremål för diskussion, säger civilminister Ardalan Shekararbi till TT och tillägger att de närmaste dagarna måste frågan om åtminstone två storregioner ska bildas 2019 avgöras.

– Regionfrågan har diskuterats, i modern tid, i tolv år och vi har berett förslag i tio år, från tre statliga utredningar. Antingen har vi en möjlighet att komma överens de närmaste dygnen eller så är den här frågan borta från dagordningen, säger Shekarabi.

Beaktat synpunkter

Han sätter sitt hopp till att Centerpartiet och kanske Kristdemokraterna kan vara intresserade av att göra upp med regeringen och Vänsterpartiet. Det är främst C:s, men också V:s och KD;s synpunkter som regeringen har försökt gå till mötes. Han räknar i princip bort att Moderaterna och Liberalerna skulle vilja vara med.

– Vi har lagt fram ett förslag där vi har beaktat de synpunkter som framförallt Centerpartiet har framfört, om att regionaliseringen också måste innehålla flytt av ansvar från nationella nivån till regionerna, säger Shekarabi.

Han tillägger att förslaget också har anpassats för att underlätta för de landsting som visat större intresse än andra att gå samman.

Besvikelse i norr

Beskedet beklagas i norr.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt, säger Peter Olofsson (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Västerbottens län.

När regionindelningen uteblir i Norrland försämras skatteunderlaget, vilket slår mot de enskilda landstingens möjlighet att erbjuda en likvärdig vård, enligt Olofsson.

– Vi kommer inte klara en likvärdig vård, alltså det uppdrag som läggs på oss som landsting för sjukvården kommer vi med vårt befolkningsunderlag inte klara av, säger han.

– Vården blir mer och mer avancerad och kostnaderna kring den högre. Vi behöver ett bredare skatteunderlag för att klara den utmaningen, tillägger han.

Enligt Olofsson finns det en lokal majoritet för regionindelning i alla fyra berörda landstingsfullmäktige: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset