Initiativtagare och administratörer från 65 metoo-upprop tog gemensamt fram en kravlista.
Initiativtagare och administratörer från 65 metoo-upprop tog gemensamt fram en kravlista.

I dag lämnade företrädare för 65 metoo-upprop över en kravlista till jämställdhetsministern Åsa Regnér (S). Bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan och mer pengar till landets kvinnojourer var några av kraven.

Tidigare i dag lämnade en grupp initiativtagare och administratörer från 65 olika metoo-upprop över en kravlista till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Bland kraven nämns bland annat bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan och mer pengar till kvinnojourer.

LÄS MER: RFSU: Skolorna behöver prata om hbtq och inkludering i yngre åldrar

– Vi vill ju verkligen att det här ska lyftas upp till högsta nivå. Att politiker tar det här på allvar. Vi vill se ett tryggt och jämställt samhälle och arbetet börjar redan i ung ålder. Därför vi riktar krav mot skola och utbildning och de som arbetar med barn och unga, säger Anna Velander Gisslén, administratör för uppropet #metoobackstage.

LÄS MER: #Metoo sprider sig till den muslimska världen

Kravlistan publicerades först i en debattartikel i Dagens Nyheter. Under dagen överlämnades sedan kravlistan till jämställdhetsminister Åsa Regnér under ett möte på Historiska muséet i Stockholm, där flera företrädare från uppropet också delade med sig av sina berättelser.

– Jag är oändligt tacksam att ni har tagit det här initiativet för vi vet av historien att det är kvinnor, och några män, som går ihop och fortsätter driva frågan. Metoo är en historisk händelse och det är min uppgift att göra ert arbete och era krav rättvisa, sade Åsa Regnér efter att ha mottagit listan, enligt TT.

Sedan uppropet i höstas har en hel del förändringar gjorts för att förebygga sexuella trakasserier. Men arbetet måste ske långsiktigt, enligt Anna Velander Gisslén.

– Det är jättebra att det sker förändringar, men vi vill inte att ska sluta där. Det ska inte vara en engångssak, utan en långsiktig sak. Det förändras inte på några veckor, säger Anna Velander Gisslén.

Vad hoppas ni ska ske nu när listan är överlämnad?

– Vi hoppas och tror att hon ska ta till sig av våra krav. Och baserat på mötet under dagen så känns det också så. Samtidigt är vår önskan att alla, oberoende av partitillhörighet, lyssnar och anammar det här för att jobba mot ett jämställt och tryggt samhälle.

Hur snart hoppas ni på förändring?

– Vi vill inte annat än att det ska ske åtgärder snarast. Trygghet och jämställdhet borde vara de viktigaste valfrågorna för alla. Men vi vill inte vänta till efter valet. Förändringen behövs nu, säger Gisslén.

LÄS MER: Debatt: Skriv in samtycke i läroplanen

Punkterna på kravlistan

Satsningar på sex-, samlevnads- och samtyckesundervisning.

Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.

Inför nationell visselblåsarfunktion för landets skolor.

Ökad satsning på stöd och behandling.

Skärpta krav på aktiva åtgärder och rapportering i arbetslivet

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om metoo regeringen