Högskoleprovet som kan ge plats på åtråvärda utbildningar har utsatts för avancerat fusk på senare år.
Högskoleprovet som kan ge plats på åtråvärda utbildningar har utsatts för avancerat fusk på senare år.

Regeringen har tillsatt en utredning om kroppsvisitering av deltagarna i högskoleproven. Utredaren ska även bedöma om det ska vara obligatorisk visitering av alla eller bara stickprov.

De senaste åren har flera fall av fusk upptäckts vid högskoleprov i landet.

Universitets- och högskolerådet har efterlyst möjlighet att tillåta kroppsvisitering vid misstänkt fusk. Men frågan måste vägas mot respekten för människors integritet. Nu tillsätter regeringen en utredning om frågan.

Avancerad utrustning

– Det är ju väldigt avancerad utrustning som de här fuskföretagen använder, och det är svårt att upptäcka med blotta ögat, säger ministern till Sveriges Radio Ekot.

En liga  som i våras avslöjades i Norrköping av polisen och Ekobrottsmyndigheten hade under flera år tjänat miljoner på att skicka svaren till provdeltagare via trådlösa hörsnäckor.

Fuskarna betalade upp till 170 000 kronor för full pott på provet. Åtal mot ligan, en 55-årig man och hans två söner, väntas under hösten.

LÄS MER: Liga avslöjad – sålde svar till högskoleprovet och omsatte miljonbelopp 

 

Många utsätts för kroppsvisitering när det gäller säkerhet för liv och lem, som inför flygningar. Frågan är om samma integritetskränkande metoder ska kunna tillämpas vid misstanke om fusk, som inte direkt riskerar folks säkerhet.

Integriteten viktig

Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson ser också integriteten som en viktig fråga.

– Det är ju det som utredaren får peka på, hur det väger mot brottet. Men jag tycker det är så pass allvarligt för att det undergräver hela förtroendet för vårt antagningssystem, och det är ju ett sätt att köpa sig förbi. Dessutom tjänar ju de här företagen stora pengar på fusket, säger ministern till Ekot.

Hon bedömer att en ny lagstiftning tidigast kan vara införd 2020.

Utredaren ska också se över möjligheterna att införa sekretesskydd för den som lämnar tips om fusk.

Sedan 2016 är fusk vid högskoleproven straffbart och kan ge upp till sex månaders fängelse.

 

LÄS MER: Unik dom – 23-åring fälls för fusk på högskoleprovet – fastnade i fälla

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset