Regeringen presenterade under förmiddagen ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. – Sverige kan inte lösa problemet genom att ha hundratals tältläger, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

I dag är det inte förbjudet att tjäna pengar på någon annans tiggande.

– Där finns en lucka, sade justitieminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff där han tillsammans med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare.

Regeringen ska därför utreda om det går att införa en lagstiftning liknande den som förbjuder koppleri. Morgan Johansson vill inte förbjuda tiggeri.

– Men det finns tre inslag vi inte kan acceptera: Om de människor som tigger utnyttjas och exploateras, om det växer upp hundratals spontana bosättningar på allmän, privat eller kommunal mark, och trakasserier och våld mot de människor som ber om pengar.

Åsa Regnér pekade på att ansvaret för de tiggande EU-medborgarna ytterst ligger hos ursprungsländerna, framför allt Rumänien. Därför samarbetar svenska regeringen med företrädare för den rumänska regeringen.

– Vi har skrivit under ett avtal som fokuserar på barns och kvinnors rättigheter och på välfärdsutveckling. Det vi gör nu är att sätta ihop en arbetsgrupp från de båda länderna som ska träffas efter sommaren. Efter det kommer vi komma ut med en väldigt konkret handlingsplan, säger Åsa Regnér.

Enligt Morgan Johansson finns det i nuläget cirka 300 bosättningar i Sverige. För att ta itu med problemet vill regeringen även göra det lättare att avhysa tiggare.

– Sverige kan inte lösa problemet genom att ha hundratals tältläger, säger Morgan Johansson och tillägger:

– Men alla åtgärder måste faktiskt vidtas med grundläggande respekt för de människor som berörs. De lever ofta i djup fattigdom och har ett värde precis som alla andra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik