Socialminister Annika Strandhäll och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vill modernisera könstillhörighetslagen.
Socialminister Annika Strandhäll och demokratiminister Alice Bah Kuhnke vill modernisera könstillhörighetslagen.

Könstillhörighetslagen bör moderniseras så att det blir lättare att byta juridiskt kön, menar regeringen. För det syftet ska den juridiska processen bli effektiv och förenklad och i regel inte kräva kontakt med vården.

Det ska bli snabbare och enklare att byta juridiskt kön och dessutom bli enklare för unga personer som ”tidigt inser att den inte är född i rätt kropp” att ”göra processen enklare” för ett könsbyte.

Det skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i en debattartikel i SvD.

”Ingen ska längre tvingas genomgå medicinska ingrepp som man själv inte vill genomgå” skriver de.

LÄS MER: Beslut: Tvångssteriliserade transpersoner ska ersättas

Enligt ministrarna bör den enskilda personens självidentifikation vara utgångspunkten för den nya lagen. På så sätt ska bland annat transpersoners egenmakt stärkas.

De betonar även att transpersoner är en av de grupper mår sämst. Bland personer under 30 år har var tredje någon gång försökt ta sitt liv, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.

En av anledningen till den utbredda psykiska ohälsan uppges vara de långa väntetiderna, när det kommer till att byta juridiskt kön.

LÄS MER: 6 framsteg som Sverige gjort för transpersoner

I en Metro artikel från den 20 november 2017 uppmärksammades könstillhörighetslagen och transpersoners utbredda psykiska ohälsa. Då svarade socialminister Annika Strandhäll så här:

”Vi har de senaste åren tagit steg åt rätt håll men arbetet har på totalen gått alldeles för långsamt, och det är självklart att vi har mycket kvar att göra”.

Annika Strandhäll lyfte även svårigheterna med att ändra lagen kring juridiskt kön, eftersom det rör två lagar som då behöver ändras. Den ena handlar om den juridiska processen och den andra om den medicinska processen.

Det komplexa arbetet gavs då som förklaring till varför det tagit lång tid att ändra på den nuvarande lagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset