Vi måste börja planera framåt, ha fler brandmän och utveckla luftunderstödet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.
Vi måste börja planera framåt, ha fler brandmän och utveckla luftunderstödet, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Brandläget har förbättrats på flera håll i landet och inrikesminister Morgan Johansson (S) lägger flera skarpa förslag för att rusta Sverige inför liknande katastrofer.

Fördubbla utbildningstakten av brandmän, öka investeringarna i utrustning och utveckla luftunderstödet.

Det är de åtgärder för framtiden som Morgan Johansson föreslår när det mest akuta brandläget verkar vara över: I Älvdalen trappas insatsen ner och i Ljusdal är situationen betydligt stabilare än tidigare.

– Det betyder att vi måste börja blicka både framåt och bakåt. Vilka slutsatser kan vi dra av det vi varit med om, och vad har vi lärt oss? säger Morgan Johansson.

LÄS MER: Bönderna hyllas av franska brandmän – lyriska över gödseltunnor

”Klimatförändringen är på riktigt”

De senaste veckornas bränder har varit den svåraste utmaningen för svensk räddningstjänst någonsin, påpekar Morgan Johansson. Därutöver har Sverige upplevt den varmaste julimånaden på 260 år.

– Klimatförändringen är på riktigt. Den är här nu. Och om det fortsätter så kommer vi att ha fler extremår framöver och då måste vi se till att vi har den beredskap som behövs.

Morgan Johansson föreslår tre saker som Sverige måste göra för att vara bättre förberedda, om katastrofen skulle drabba oss igen: Utbilda dubbelt så mycket räddningstjänstpersonal från 500 till 1 000 personer per år, och öka investeringarna i utrustning – framför allt när det gäller slangkapacitet.

Stärka upp stödet

– För det tredje så måste vi stärka upp stödet av flygplan och helikoptrar, säger han.

Regeringens nästa steg är att tillsätta en särskild utredning för att utvärdera insatsen, enligt Johansson.

LÄS MER: Kvinna eldade i skogsdunge – skuggades och greps

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder politik