Finansminister Magdalena Andersson (S) har förklarat att regeringen kommer att införa en bankskatt. Ett förslag är just nu ute på remiss.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har förklarat att regeringen kommer att införa en bankskatt. Ett förslag är just nu ute på remiss.

Finansbranschen betalar ingen moms. Och trots rekordlåga räntor tjänar bankerna stora summor på svenskarnas bolån. Nu förordar många en bankskatt – men hur fungerar det?

Vad är ”bankskatt”?

Det som regeringen vill införa är en särskild skatt för finanssektorn, en finansiell verksamhetsskatt, men det exakta upplägget är inte helt spikat. I en statlig offentlig utredning från i höstas föreslås bland annat att bank- och finanstjänster ska beskattas med 15 procent. Det är inte bankernas vinst som skulle beskattas, utan deras samlade lönekostnader. Enligt utredningen är statens beräknade intäkter 3,7–7 miljarder kronor. Denna utredning är nu ute på remiss och senast den 15 februari ska remissvaren vara inlämnade till Finansdepartementet.

LÄS MER: Guide: Aktier och fonder för nybörjare – så kommer du igång

Varför behövs en bankskatt?

De flesta varor och tjänster beskattas via moms, mervärdesskatt, men just bank- och finansieringstjänster är i dag undantagna. De som argumenterar för en bankskatt menar att de stora vinster som bankerna gör motiverar att denna sektor ska beskattas hårdare. Under 2015 gjorde bankerna en gemensam vinst på över 80 miljarder kronor.

Vad tycker bankerna om förslaget?

De är kritiska och menar att det kommer att leda till neddragningar, en möjlig konsekvens som även utredare Christer Sjödin påpekar i utredningen från november. SEB-chefen Annika Falkengren säger att skatteförslaget kommer innebära en kostnad på 700 miljoner kronor om året bara för SEB.

– Kan man verkligen göra så här när man styr ett land? Vad är nästa bransch man liksom tycker behövs dras åt? säger hon till nyhetsbyrån TT.

LÄS MER: Lönsamma bolån argument för bankskatt

Är det bara bankerna som drabbas?

I det nuvarande förslaget omfattas alla företag som förmedlar krediter, vilket enligt Skatteverket innebär att över 300 000 företag påverkas.

Finns det inte en risk att kunderna drabbas?

Många kritiker av bankskatten menar att den inte kommer drabba bankerna, utan deras kunder. I stället för att sänka sina vinster skulle bankerna höja bolåneräntorna och avgifterna på olika tjänster. Även tjänstepensioner.

När är det aktuellt med bankskatt?

Enligt förslaget ska den nya bankskatten börja gälla den 1 januari 2018.

LÄS MER: Ska man binda boräntan eller inte? Så här tycker experterna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bankskatt