Regeringen vill öka regleringen av e-cigaretter eftersom området tidigare varit relativt oreglerat.
Regeringen vill öka regleringen av e-cigaretter eftersom området tidigare varit relativt oreglerat.

Under torsdagen beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslag hur e-cigaretter ska regleras i Sverige. I förslaget måste företag som vill sälja eller tillverka e-cigaretter vara tvungna att anmäla produkterna till Folkhälsomyndigheten.

Användningen av e-cigaretter ökar, både i Sverige i resten av världen. De batteridrivna apparaterna, som förångar en blandning av vatten, propylenglykol, glycerol, och smakämnen som ofta innehåller nikotin till vattenånga, har dock varit kontroversiella sedan de började säljas i Sverige. Bland annat har Läkemedelsverket försökt utfärda förbud mot e-cigaretter som innehåller nikotin, någonting som Förvaltningsdomstolen i Malmö 2013 slog fast var fel, vilket betyder att e-cigaretter med nikotin idag säljs på den svenska marknaden.

LÄS MER: Fritt fram för e-cigaretter: ”Kan inte klassas som läkemedel”

Nu vill regeringen öka regleringen av e-cigaretter eftersom området tidigare varit relativt oreglerat. Samtidigt finns det relativt lite forskning på området, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Lagförändringen, som föreslås träda i kraft den 1 juli, är en del av genomförandet av EU:s tobaksproduktsdirektiv som alla EU-länder måste implementera. I grunden innehåller lagförslaget följande.

  • E-cigaretter ska förses med hälsovarning, informationsblad och innehållsförteckning.
  • En 18-årsgräns på e-cigaretter införs
  • En speciell rapporterings- och anmälningsskyldighet för tillverkar och importörer ska införas. Bland annat ska tillverkare och importörer anmäla de produkter de vill sälja i Sverige till Folkhälsomyndigheten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

– E-cigaretter är fortfarande en ny produkt på marknaden och det finns relativt lite forskning på området. Det är därför svårt att veta dess hälsokonsekvenser, eller om produkten fungerar som inkörsport till andra tobaksprodukter. Jag är glad över att vi nu får till en reglering på ett område som tidigare inte har haft någon specifik reglering, säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ny studie: E-cigaretter 95 procent mindre skadliga än tobakscigaretter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset