Regeringen vill skärpa straffet för mord.
Regeringen vill skärpa straffet för mord.

Regeringen vill att fler som döms för mord ska kunna få livstids fängelse. Det rapporterar Sveriges Radio.

Den som döms för mord i dag ska vanligtvis straffas med fängelse i 14 år. Bara om det finns försvårande omständigheter kan livstids fängelse tillämpas.

Men nu vill en bred majoritet i riksdagen ändra straffet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

LÄS MER: Ny undersökning: 8 av 10 vill se skärpta straff mot blåljussabotage

”Det är oåterkalleligt”

Enligt det förslag som regeringen kommer att skicka till Lagrådet ska de som döms för mord i framtiden i större utsträckning dömas till lagens strängaste straff.

– Mord är det svåraste brottet man kan begå. Det är oåterkalleligt, har det väl begåtts, så går det aldrig mer att ta tillbaka. Därför bör man också, enligt min uppfattning, i ökad utsträckning döma till det hårdaste straffet, vilket är livstids fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio.

Kan ge förebyggande effekt

Han tror att ett strängare straff i vissa fall kan ge en förebyggande effekt och en effekt av att de mest brottsaktiva personerna får sitta inne under en lång tid.

Livstids fängelse som straff för mord ska exempelvis kunna utdömas om dådet planerats noggrant, syftat till att dölja annan brottslighet eller om det varit särskilt hänsynslöst, enligt Johansson.

LÄS MER: Utvisning av brottsling – så fungerar det

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott