Tanken är att de nya lånereglerna ska gälla från 1 september 2018.
Tanken är att de nya lånereglerna ska gälla från 1 september 2018.

Snart kan arbetslösa få möjlighet att ta CSN-lån för att ta körkort. Ett förslag som nu har skickats på remiss, rapporterar DN.

Det är vanligt att arbetsgivare kräver att de som söker jobb ska ha körkort. Men att ta ett körkort kostar i genomsnitt runt 15 000 kronor – och alla har inte råd.

Därför har arbetsmarknadsdepartementet nu skickat ett förslag på remiss som går ut på att det ska bli möjligt för arbetslösa att få studielån för att betala körkortskostnaderna, rapporterar DN.

LÄS MER: Test: Klarar du körkortsfrågorna?

Men många detaljer återstår innan förslaget kan bli verklighet, bland annat är det i nuläget oklart hur stor summa en person kan tänkas få låna. För att se till så att pengarna går till körkortsutbildning föreslår regeringskansliet att det ska finnas regelbundna kontroller.

Åsikterna går isär om förslaget. Sveriges trafikskolors riksförbund och Trafikutbildarnas riksorganisation är två av remissinstanserna och de är av olika uppfattning.
Så här säger Trafikutbildarnas riksorganisations ordförande Fredrik Sjöstedt till DN:

– Jag tror inte att det kommer att fungera med CSN-lån för körkort. Det beror på om pengarna går till kunderna eller direkt till trafikskolorna. Vi har ju också sekretessen på våra elever och vi månar om deras säkerhet med tystnadsplikt. Dessutom kommer det ju inte alla till gagn. Det blir klasskillnader på körkort, säger han.

Sveriges trafikskolors riksförbund ser däremot positivt på förslaget.

– Vi välkomnar förslaget som sådant och vi tror att det kommer att bli mer struktur i förarutbildningen i och med kravet att man ska gå via en trafikskola, säger förbundsordförande Berit Johansson till DN.

Tanken är, enligt förslaget, att de nya lånereglerna ska gälla från 1 september 2018.

LÄS MER: Så kniper du körkortet – expertens bästa tips

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om körkort csn