Myndigheterna i Australien har beslutat att två miljoner vildkatter ska dödas.
Myndigheterna i Australien har beslutat att två miljoner vildkatter ska dödas.

Australien har stora problem med vildkatter. Därför har man nu beslutat att med hjälp av gift döda två miljoner av landets sex miljoner vilda katter, enligt CNN.

Det är Australiens regering som nu har beslutat att två miljoner vilda katter ska dö. Men anledningen är inte att man på något sätt ogillar katter, utan snarare att katterna har kommit att bli ett naturproblem.

Enligt CNN uppskattar myndigheterna att det i dag finns upp emot sex miljoner vilda katter i Australien, och deras rovdjursinstinkt har haft stor påverkan på landets djurliv.

LÄS MER: Här är ön för alla kattälskare

Vildkatterna har genom åren bidragit till att 20 olika sorters däggdjur utrotats, och varje dag dödar de tillsammans en miljon inhemska fåglar samt 1,7 miljoner reptildjur. Därför väljer myndigheterna att agera.

Skottpengar på vildkatter

Planen är att man via flygplan ska sprida ut förgiftade korvar, vars ingredienser tagits fram för att just locka fram vildkatterna. Gregory Andrews, nationell ombudsman för utrotningshotade djur i Australien, förklarar beslutet för Sydney Morning Herald.

– Vi gallrar inte ut katterna för sakens skull, vi gör det inte för att vi hatar katter. Vi måste göra vissa val för att rädda de djur vi älskar, djur som definierar oss som nation.

LÄS MER: Här öppnar Sveriges första kattkafé

Planerna på massdödandet av vilda katter började smidas redan 2015, och målet är att de två miljonerna katterna ska vara borta under 2020.

Sedan tidigare har lokala åtgärder vidtagits mot ”kattproblemet”, som till exempel i Queensland där invånarna erbjuds sju dollar (66 kronor) för varje vildkatt man dödar.

Kritiken mot planen

Att döda miljontals katter är dock inte en helt okontroversiell idé, och planerna har som väntat fått en hel del kritik. Flera kända personer har enligt CNN kritiserat förslaget, däribland skådespelaren Brigitte Bardot och artisten Morrissey.

LÄS MER: Fem katter som kan tjäna mer än du

Tim Doherty, naturvårdare och ekolog vid Deakin University, förklarar att regeringens beslut grundar sig på tvivelaktig vetenskap.

– Det finns inget tillförlitligt sätt att uppskatta hur många katter det finns på kontinenten. Om du ska sätta upp ett meningsfullt mål så måste man kunna mäta vilka framsteg man gör, säger han, och tillägger att fokus måste riktas mot vildkatter i särskilda områden, inte mot samtliga.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset