Hillevi Engström lämnar överraskande uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som hon nyligen tillträdde efter Mona Sahlin. Arkivbild.
Hillevi Engström lämnar överraskande uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism som hon nyligen tillträdde efter Mona Sahlin. Arkivbild.

Hillevi Engström lämnar oväntat sitt nya uppdrag som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Regeringen måste nu snabbt hitta en efterträdare och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har redan kandidater.

Den tidigare ministern Hillevi Engström (M) tillträdde som nationell samordnare så sent som den 29 augusti. Hon ersatte Mona Sahlin som avgick efter misstankar om falska intyg.

Men knappt hade Engström blivit varm i kläderna förrän hon kom på andra tankar. Det tidigare jobbet som kommundirektör i Upplands Väsby lockade mer.

Hillevi Engström understryker att hennes vändning inte beror på några motsättningar mellan henne och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

– Jag tycker att statsrådet Alice Bah Kuhnke har varit väldigt lätt att samarbeta med. Jag har också fått ett väldigt bra stöd av departementets tjänstemän, säger Hillevi Engström.

Magkänsla

Hon ser det inte heller som att hon sviker ett viktigt uppdrag:

– Jag kommer att jobba kvar tills det finns en efterträdare på plats. Så det blir inget glapp, arbetet fortgår med oförminskad styrka.

Enligt Hillevi Engström handlar det helt enkelt om vad hon vill göra i framtiden:

– Det här handlar om vad som känns rätt i magen och hjärtat.

Förvånad

Hillevi Engströms oväntade insikt och beslut kom som en överraskning för demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

– Inte minst för att Hillevi Engström så gärna ville ha det här uppdraget, men jag har full respekt för hennes beslut. Jag blev väldigt glad när hon tackade ja, så självklart tycker jag att det är tråkigt att hon nu har beslutat att lämna, säger Bah Kuhnke till TT.

Hon har redan har varit i kontakt med eventuella efterträdare, och hon hoppas kunna presentera en ny nationell samordnare inom kort.

– Det är många bitar som ska på plats, men det finns bra kandidater, säger Bah Kuhnke.

Fredrik Sandberg/TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset