Rumen Radev lämnar vallokalen tillsammans med hustrun Desislava Radeva efter att ha röstat i Sofia.
Rumen Radev lämnar vallokalen tillsammans med hustrun Desislava Radeva efter att ha röstat i Sofia.

Socialistpartiets kandidat Rumen Radev vinner den andra omgången i det bulgariska presidentvalet. Men valet utlöser en regeringskris då premiärminister Boyko Borisov avgår på grund av resultatet.

Radev skulle enligt vallokalsundersökningar från Alpha Research and Gallup International få omkring 58 procent av rösterna, mot omkring 35 procent för Tsetska Tsacheva, som kandiderar för mitten-högerpartiet Gerb.

Den 53-årige före detta flygvapengeneralen Radev betraktas som ryskvänlig, medan 58-åriga Tsacheva är premiärminister Borisovs kandidat.

Borisov hade hotat med att han skulle avgå om inte hans kandidat vann. Sent på söndagen meddelade Borisov följdriktigt att han lämnar in sin avskedsansökan inom de närmaste dagarna.

Tsacheva har inte lyckats övertyga väljare som är missnöjda med regeringen för att den inte lyckats bekämpa korruption och fattigdom i EU:s fattigaste medlemsland.

– Jag röstade mot Borisov för att jag inte tycker att han är ärlig och för att han verkligen inte har gjort något för att förbättra våra liv, sade 52-åriga Zora Kardachka, som jobbar på en kemtvätt.

Presidentens roll i Bulgarien är till största delen av ceremoniell art, men den som innehar posten är ändå en respekterad person och överbefälhavare. Om Tsacheva hade segrat, skulle hon ha varit den första kvinnan på posten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset