Förödelse i östra Aleppo efter förra veckans flygangrepp.
Förödelse i östra Aleppo efter förra veckans flygangrepp.

Den syriska armén tog på tisdagen över en stadsdel i centrum av Aleppo som rebellerna kontrollerat. Det skedde efter flera dagars flyganfall. Det är den första framryckningen sedan regimen förra veckan kungjorde sin plan att återta hela staden.

Aleppo, som är Syriens kommersiella centrum, är i stort sett tudelad. Regeringen kontrollerar den västra delen och rebellerna den östra sedan 2012 och frontlinjen har varit i stort sett oförändrad sedan dess.

En militärkälla bekräftade för AFP att stadsdelen Farafira, nordväst om citadellet, hade intagits av regimstyrkor.

– Efter att ha neutraliserat många terrorister... håller enheter nu på att minröja, sade källan.

Från fyra håll

Framryckningarna mot det rebellkontrollerade östra Aleppo sker från fyra håll.

Medan våldet har intensifierats, har invånarnas tillgång på mat krympt och priserna på livsmedel har rusat i höjden.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar för att de medicinska inrättningarna i östra Aleppo är nära "fullständig kollaps".

– Enbart under förra veckoslutet fördes över 200 skadade till underbemannade sjukinrättningar i östra Aleppo, säger en taleskvinna i Genève.

Löper linan ut

WHO kräver att "humanitära leder" omedelbart upprättas för att evakuera sjuka och skadade i östra Aleppo.

Tidigare den här månaden trädde en vapenvila i kraft i Syrien – resultatet av utdragna förhandlingar mellan USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands Sergej Lavrov. Men den bröt samman inom en vecka och bägge sidor beskyllde varandra för det.

Analytiker tror att frenesin i upptrappningen i Aleppo de senaste dagarna beror på att Ryssland stödjer den syriska regimens mål att återta staden.

– Ryssland har beslutat att löpa linan ut, eftersom det inte längre tror på möjligheten att samarbeta med USA i Syrien, säger Fabrice Balanche, Syrienexpert vid Washington Institute for Near East Policy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset