Förödelse efter flygangrepp i östra Aleppo i förra veckan.
Förödelse efter flygangrepp i östra Aleppo i förra veckan.

Syriska regimstyrkor har tagit "full kontroll" över ett stort rebellkontrollerat område i östra delarna av storstaden Aleppo, rapporterar statskontrollerade syriska medier.

Enligt stats-tv har alla rebeller jagats ut ur Masaken Hanano – som ska vara det tidigare största rebellkontrollerade området i östra Aleppo. Enligt nyhetsbyrån Sana håller arméingenjörer på att rensa området från försåtmineringar och andra fällor som lämnats av rebellerna på "gator och torg".

Aleppo har varit delat i ett regim- och ett rebellkontrollerat område sedan 2012. Men mycket tunga flyg- och artilleriangrepp från ryska och syriska enheter, och utan hänsyn till civila offer, har banat väg för en nu tolv dagar lång markoffensiv där regimstyrkorna har försökt att rycka östra Aleppo ur rebellernas händer. Under fredagen rapporterade statsmedierna att offensiven pågick från tre riktningar.

Värsta bombningarna

Boende har beskrivit bombningarna av de rebellkontrollerade delarna under de senaste dagarna som de värsta under hela inbördeskriget, som började 2011.

Om nu Masaken Hanano är taget öppnar det även upp för regimstyrkorna att beskjuta övriga delar av östra Aleppo från flera håll.

Uppgifterna om erövringen bekräftas inte av det oppositionsvänliga brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Nära skära av

Dess chef Rami Abdul Rahman säger på lördagen att regimen kontrollerar cirka 80 procent av Masaken Hanano men att de är nära att skära av de norra delarna av östra Aleppo från de södra.

Över 250 000 människor har befunnit sig inne i östra Aleppo under en blockad som pågått i månader. Mat- och vattentillgången har hotats och sjukvårdsinrättningar har bombats.

Både de syriska och de ryska trupperna som är inblandade i attackerna har fått häftig internationell kritik för brott mot krigets lagar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset