Barn,- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Arkivbild.
Barn,- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Arkivbild.
Politik TT

Barn- och äldreminister Åsa Regnér (S) längtar till FN.

Hon har sökt tjänsten som vice ordförande i FN-organet UN Women och har stöd av den svenska regeringen.

Åsa Regnér säger att det inte är så att hon är trött på att vara minister. Processen ska ha sin gång, hon har inte fått jobbet än, påpekar hon

Jag har sökt tjänsten, det är en tjänst i FN-systemet och Sverige har ganska få poster på den här nivån, säger Åsa Regnér till TT efter en debatt i riksdagen.

Hon säger att ett sådant här jobb är angeläget ur ett svenskt perspektiv när det gäller kvinnors och flickors rättigheter och möjligheter.

Det intresserar mig och även om jag har ett drömjobb så är det väldigt sällan som sådana här poster öppnar sig, säger Regnér.

Måste lämna

Hon räknar med att besked från FN om vem som får tjänsten kommer i månadsskiftet januari/februari och att hon, om hon får jobbet, måste lämna regeringen ganska omgående.

Jag tror att jag kan göra nytta, jag har varit i FN-miljön. Den situation som finns politiskt, med ett stort motstånd mot kvinnors rättigheter och underfinansiering, är inte lätt att komma in i. Men jag hoppas att jag skulle kunna göra skillnad, tillsammans med organisationen och det faktum att Sverige har en väldigt aktiv politik på området. Det är för få länder som har det, säger hon.

"Väldigt bra"

Regeringen har nominerat Regnér.

Vi menar att det vore väldigt bra för Sverige med en så hög och viktig post, säger utrikesminister Margot Wallström till Aftonbladet.

Åsa Regnér har jobbat för UN Women, organisationen för FN:s jämställdhetsarbete, tidigare. Åren 2013–2014, innan hon blev minister i Stefan Löfvens regering, var hon landschef i Bolivia för UN Women.

Förutom att vara jämställdhets-, barn- och äldreminister har Åsa Regnér ansvar för en av de hetare politiska frågorna för närvarande, den som gäller personlig assistans för funktionshindrade. Regeringen pressas av oppositionen, brukarorganisationer, funktionshindrade och deras familjer i frågan.

Barn,- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Arkivbild.
Barn,- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S). Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sverige Politik