Meteorologerna varnar för stora regnmängder. Först när helgen är över kommer det ha regnat färdigt. Då har det varit skyfall på flera håll.

Skyfall har drabbat stora delar av landet under helgen. Och regnet håller i sig över Sverige helgen ut.

– Det kommer att fortsätta så här, och sedan lätta lite under natten. Vid midnatt ungefär slutar det regna i östra Svealand, men det hänger kvar över Öland och Gotland, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

Minst 50 millimeters nederbörd under en timme krävs för att det ska definieras som skyfall, något som uppnåtts på flera ställen enligt Martin Hedberg. Men mest märks regnet i städerna.

– Det är inte bara för att det finns fler människor där utan för att det är fler hårda ytor. Marken kan ta upp regnet men på asfalten måste det rinna undan i dagvattenbrunnar, därför samlas det väldigt mycket vatten.

Redan under måndagen kommer ett högtryck in över Skandinavien, men temperaturerna kommer att vara lägre än i augusti.

– I början av veckan kommer det att vara 10–15 grader i större delen av landet, det är de typiska eftermiddagstemperaturerna. Men sedan under onsdag kan det nog klättra upp mot 20 grader, då det kommer vara förhållandevis soligt och svaga vindar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder