Brandslangar längs vägen i Ljusdals kommun.
Brandslangar längs vägen i Ljusdals kommun.

Regn började falla i de branddrabbade skogarna i Ljusdal redan under lördagkvällen. Mer regn väntas i dag över de stora brandområdena i södra Norrland. Men det ser mer osäkert ut för Älvdalen.

Gårdagens hastigt uppflammande skogsbrand i Torslanda visar hur snabbt bränder kan utvecklas när förutsättningarna finns. Det var troligtvis blixtnedslag som orsakade branden, som tog ny vändning och fart efter att vinden plötsligt skiftat från väst till öst. Tidig söndag morgon fanns enligt SOS Alarm 27 pågående bränder i landet.

Efterlängtat regn kom redan under lördagkvällen till områdena vid den stora branden nära Färila i Hälsingland. Enligt prognosen ska det i dag bli mer regn.

– Det var riktigt skönt, sa Robert Strid, räddningsledare i en video på länsstyrelsens Facebooksida, under lördagkvällen.

LÄS MER: Poliser ingrep mot eldare i skogen – fick bilen sönderslagen

Höll begränsningslinjerna

Trots att det under lördagen blåste ordentligt och branden fick viss spridning, hölls den inom begränsningslinjerna.

Enligt räddningstjänstens egen prognos kan det under söndagen falla uppåt 40-45 millimeter regn. En lisa inför det torrare väder som väntar i veckan.

– Det släcker inte branden. Men det köper oss tid till att kanske gå in med mer markpersonal i terrängen, säger Strid.

För hårt drabbade Älvdalen är det mer osäkert enligt SMHI:s prognos.

– För dagen är det framför allt Ljusdalsområdet som berörs, säger Anette Levin på SMHI om det regn som nu rör sig norrut över landet.

I Älvdalen väntas snarare skurar av regn, vilket gör det mer svårbedömt.

LÄS MER: Brandman dog i skogsbranden – pyroman misstänks ligga bakom

Anmälningar vid åska

Och jokern i leken är åskoväder vars blixtar kan utlösa nya bränder. Under lördagkvällen och natten har räddningstjänsten i Jämtland fått en handfull anmälningar om misstänkt skogsbrand, men inget som utvecklats till en riktig brand.

– Ett par har varit för diffusa för att åka på. Men det är svårt att avgöra om det är rök, ånga eller dimma. Det har ju regnat. Och de som ringt har inte kunnat ge någon tydlig position på vart det är, säger Daniel Svärd, inre befäl för räddningstjänsten i Värmland.

I Östersund har det regnat ”ganska mycket”.

– Så vi har åkt på en vattenskada istället. Men vi vet ännu inte om det regnat där bränderna varit, säger han.

Här är de stora bränderna nu släckta och räddningstjänsten försöker ta in all utrustning som ligger i skogen och har bett frivilliga om hjälp.

– Det är oerhörda mängder så det är ett jättestort jobb.

LÄS MER: Piloter bestulna vid skogsbrand: ”Tacken man får” 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder