Maja Reichard med bronset.
Maja Reichard med bronset.

Maja Reichard är på Paralympics för att ta medaljer. Men det var inte meningen att hon skulle ta dem på rygg.– Jag vet inte riktigt vad jag har ställt till med, säger hon efter skrällbronset på 100 meter ryggsim – Sveriges första medalj i Rio.

Det är på 100 meter bröstsim som hon är en av guldfavoriterna. Det är på 50 meter frisim som hon också slåss om medaljerna.

Men i ryggsim, där trodde inte ens Maja Reichard själv att hon hade någon chans. Nu är hon bronsmedaljör på distansen, i klass S11, efter att ha tagit sin första mästerskapsmedalj på distansen hittills.

– Jag har ju övat på ryggsim, men inte berättat det för så många. Men att det skulle gå så här bra hade jag absolut inga förväntningar, ingen tro på över huvud taget, säger Maja Reichard.

Sjunde bästa tid

Försöksheaten vittnade inte heller om att det skulle bli medalj, där noterade hon bara sjunde snabbaste tid.

Men en viss förklaring finns det. Hennes två tappers Anna Åhlin och Cecilia Wallén (de som med ett lätt slag i Reichards huvud visar när hon ska vända) har legat på henne för att träna ryggsim.

– Det här är en medalj som jag, Anna och Cissi har tagit tillsammans, så känns det verkligen. Det är de som har sett till att jag har gjort det.

Nästan tre sekunder

Ett prydligt personligt rekord blev det också. Reichard gick i mål på 1.12,46, en putsning med hela 2,9 sekunder.

– I mål hade jag ingen aning förrän Anna berättade för mig, och då trodde jag att hon drev med mig när hon sade att jag hade vunnit ett brons, säger Maja Reichard.

Inför de på förhand starkaste grenarna har hennes rivaler nu en Maja Reichard i till synes praktslag att slåss mot.

"Wow, vilken form"

– Antingen så känner de nog "wow, vilken form hon är i" och blir nervösa. Eller så börjar de fundera på vad jag har hållit på med hemma.

– Att ha en medalj med sig, bara det är ju hur stort som helst. Jag hoppas att det här betyder att jag kommer att slappna av ännu mer.

Vann gjorde nyzeeländskan Mary Fisher på nytt världsrekord, 1.17,96, före kinesiskan Liwen Cai på 1.20,29.

Lina Watz blev samtidigt åttonde och sista simmare i finalen på 50 meter frisim, klass S10.

Björn Larsson Rosvall/TT
Bronsvinnaren Maja Reichard.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset