Maja Reichard var tre hundradelar från guldet.
Maja Reichard var tre hundradelar från guldet.

Maja Reichard simmade världsrekordsnabbt, men det räckte ändå inte. Kinesiskan Li Guizhi snuvade henne på guldet på 50 meter frisim med tre hundradelar.– Men jag kan väl egentligen inte kräva mer av mig själv, jag är fantastiskt nöjd, säger Reichard efter silvret.Medaljen är Sveriges femte i Paralympics.

Maja Reichard har nu redan tagit ett brons på 100 meter ryggsim och ett silver på 50 meter frisim i Paralympics i Rio. Och då har hon ändå kvar sin paradgren, 100 meter bröstsim på tisdag.

– Målet var att komma hem med en medalj. Nu har jag redan två med mig hem, säger Maja Reichard.

– Jag är fantastiskt glad. Att vinna ett silver på 50 meter fritt, där jag hade en förhoppning och en dröm att ta medalj, det är fantastiskt. Jag visste att det kunde bära eller brista.

Duell om guldet

Finalen blev en högklassig duell mellan Reichard och kinesiskan Li Guizhi. Båda simmade under nederländskan Liesette Breunsma världsrekord på 30,83, och i mål skiljde bara tre hundradelar. Till svenskans nackdel.

– När jag hörde att jag hade tagit silver så blev jag jätteglad. När jag hörde att det var tre hundradelar fram till guldet ... det tog väl udden av det lite. Men alltså, jag satte personligt rekord, jag tog Europarekord, jag kan väl egentligen inte kräva mer av mig själv, jag är fantastiskt nöjd, säger Maja Reichard, som simmade på 30,76, en sänkning av personbästat med elva hundradelar.

Precis som i försöken gjorde hon det som hon inte skulle göra, men som är så svårt att undvika för de blinda simmarna: att simma snett. I inledningen av loppet hamnade hon för långt till vänster och simmade in i linan.

Brons, silver och ...

– Jag lyckas liksom inte hålla mig borta från linan. Däremot tycker att jag hade en bättre start, där jag fick farten med mig mer. Men jag simmade under världsrekordet. Jag kan inte påverka hur snabbt de andra simmar.

Nu väntar alltså 100 meter bröstsim, disciplinen i vilken Reichard är regerande paralympisk mästare. Där kan hon ta den valör som hon saknar i Rio.

– Jag har uppenbarligen farten med mig, nu ska jag bara se till så att jag har tekniken också. Det ska bli jättespännande att se, jag ser faktiskt fram emot det här nu. Personligt rekord är absolut målsättningen, jag vill slåss om medaljerna. Någon form av medalj ska det bli i alla fall.

Bronset på 50 meter frisim delades mellan nederländskan Liesette Breunsma och ukrainskan Maryna Piddubna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset