Sport

Reinebo: Vill få ut mer än i London

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo hoppas att de aktiva får ut mer av sin potential än i London för fyra år sedan.
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo hoppas att de aktiva får ut mer av sin potential än i London för fyra år sedan.

Sverige tog åtta medaljer i London 2012.Okej, men inte tillräckligt bra.– Målet att det ska bli fler här, säger Peter Reinebo, den svenska truppens chef de mission i Rio de Janeiro.

Knackig dagsform, skador, sjukdomar, konkurrenter som blivit lite bättre, otur och mycket annat mellan himmel och jord är vanliga förklaringar/bortförklaringar när det tar emot i jakten på medaljer.

Reinebo vill helst inte höra något sånt de kommande veckorna. Sveriges olympiska kommitté har skärpt kraven. Nu är det dags att leverera.

Större trupp

– Inriktningen sedan tidigare är större och starkare. Vi är 152 aktiva och det är den största truppen sedan 2000. Det finns ungefär samma grundpotential i den här truppen som inför London, men målet är förstås att prestera bättre, både i fråga om placeringar men ytterst om medaljer, säger SOK:s verksamhetschef och huvudledare på OS.

TT: Så tar ni nio medaljer är ni nöjda?

– Ja, det är vi, men det finns en tanke med att inte sätta den siffran. Det är begränsande. Vi har en del unga aktiva som är på väg framåt och det skulle kunna gå riktigt bra, men det är också investeringar inför nästa gång (Tokyo 2020), säger han.

– Det är just att få fram det man har när det verkligen gäller vi vill se. Vi bedömer att truppen är på samma nivå potentiellt som för fyra år sedan.

– Men vi vill att man får ut mer än i London.

Medaljchanser i helgen

Den biten, att slå till när det är dags, har SOK fokuserat mycket på i både förberedelser och uttagningar.

TT: Ett examensprov som väntar?

– Det är det, säger Reinebo.

Först ut är damlandslaget i fotboll som möter Sydafrika på Olympiastadion på onsdagskvällen, svensk tid. Cyklisten Emma Johansson är det första stora individuella svenska medaljhoppet i farten. På söndag kväll avgörs linjeloppet.

Några timmar senare, natten till måndag, simmas finalen på 100 meter fjäril, distansen där Sarah Sjöström tänkt sig att ta guld.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset