Dina besök på Kronofogdens, Skatteverkets och flera olika myndigheters sajter spåras av amerikanska reklamföretag, avslöjar Dagens nyheter i dag.

Utländska företag kartlägger svenskarnas surfvanor och besök på myndighetssajter. Dagens nyheter har granskat över 1,3 miljoner svenska sajter och avslöjar precis hur kartläggningen går till.

Det är exempelvis via delningsknappar på sajterna som spårningen görs. Små knappar som ska göra det lättare för besökare att dela med sig av innehåll på sociala nätverk som Facebook eller Twitter. Den kod som skapar knapparna hämtas från en server i USA, skriver DN.

►LÄS MER: 80 saker Facebook vet om dig – och kan sälja

Och i bakgrunden samlas information om besökarnas ip-nummer, webbläsare och geografiska position. På så sätt kan reklamföretagen veta vem som intresserar sig för olika saker och därmed skapa riktad reklam.

– Man måste fråga sig varför kommuner och myndigheter ska använda de här knapparna. Jag tror inte de känner till vad som händer i bakgrunden. De är nog väldigt aningslösa, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige till DN.

Ett exempel som DN granskat är företaget Addthis, vars spårningskod finns hos Region Skånes webbsajt. En sajt som ingår i Region Skånes nätverk är Centrum för sexuell hälsa vid Skånes universitetssjukhus. Eftersom spårningen även samlar in ett antal nyckelord får Addthis veta vem som surfat efter information som ”homosexualitet”, ”klamydia” eller ”aids”.

►LÄS MER: Så blir du osynlig på nätet

Just Addthis finns på 10 800 svenska sajter enligt DN:s granskning, däribland Kronofogdsmyndigheten, Polisen och Skatteverket. Men det är inte det enda spårningsföretaget. Totalt ska 86 procent av svenska kommuners sajter och 53 procent av svenska myndigheters sajter ha olika spårningsfunktioner.

– Man har ingen aning om hur den här informationen används, om den säljs vidare eller vad som händer, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder till tidningen.

Flera av de som undersökts i DN:s granskning säger att de ska se över sina sajter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset