Trots att läraren flera gånger sagt att Linda kunde manövrera bilen, rekommenderade han henne tio lektioner.
Trots att läraren flera gånger sagt att Linda kunde manövrera bilen, rekommenderade han henne tio lektioner.

En körskola, som på sin hemsida marknadsför sig som en av de bästa, visade sig inte vara särskilt ärlig. Linda, 27, blev rekommenderad tio körlektioner – trots att hon redan tagit körkortet. – Jag blev helt paff, säger hon.

Linda tog körkortet i höstas och har sedan dess kört kontinuerligt på både landsväg och i stadstrafik. Hon känner sig trygg i sin körning. För Metros räkning bokade hon en testlektion, på en bilskola i centrala Stockholm, utan att de visste om att hon redan hade körkort.

– Körläraren rekommenderade mig att ta tio körlektioner, jag blev helt paff, säger hon.

Trots att läraren flera gånger sagt att hon absolut inte har några problem med att manövrera bilen, rekommenderade han henne tio lektioner – för att fräscha upp teorikunskaperna. Det framkommer i en ljudinspelning från lektionen som Metro har tagit del av.

– Du hanterar bilen jättebra. Däremot behöver du vara lite mer uppmärksam på vad du gör, när det är väjningsplikt räcker det inte med att titta en gång, du måste titta minst två gånger, sa körskoleläraren under testlektionen.

Linda blev förvånad av beskedet.

– Tio lektioner utan teorihjälp kostar på deras bilskola över 6 000 kronor och det känns väldigt saftigt när han egentligen bara tyckte att jag saknade lite teori, säger hon.

►LÄS MER: Trafiklärarna: Så mjölkar man elever på pengar – utan deras vetskap

►LÄS MER: Trafikskolelärare fast i alkotest

En prova-på lektion på bilskolan är 40 minuter lång, men enligt skolans ägare är det inte tillräckligt lång tid för att en lärare ska kunna göra en korrekt bedömning av elevens körförmåga.

– Kraven är jättehöga och det omöjligt att veta exakt hur många lektioner en elev behöver, man hinner inte se tillräckligt på så kort tid, säger ägaren.

Om man har tagit körkortet så ska man väl inte behöva ta 10 lektioner till?

– Tio lektioner är ingenting, om en elev behöver så få lektioner är den duktig och skulle en elev köpa ett paket på flera lektioner så får han eller hon självklart pengarna tillbaka om vi märker att han eller hon kan köra.

Tio lektioner på er skola kostar över 6 000 kronor, det blir rätt dyrt om det bara hänger på teorikunskaperna?

– Teori och körlektion går hand i hand. Det går inte att göra den ena delen utan det andra.

Många elever är rädda för att körskolor mjölkar dem på pengar. I det här fallet verkar det ju som att ni jobbar så?

– Det är som sagt jättesvårt att göra en korrekt bedömning på så kort tid, det går inte. Om hon hade fått köra en gång till så hade läraren märkt att hon var duktig och därmed gjort en annan bedömning.

►LÄS MER: Trafikskolorna: Livsfarliga elever godkänns

►LÄS MER: Inspektören: De värsta missarna jag sett under uppkörning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset