Under juni och juli anmäldes 1 240 fickstölder i Göteborg
Under juni och juli anmäldes 1 240 fickstölder i Göteborg

Rekordmånga råkade ut för ficktjuvar i Göteborg i juni och juli. Vädret tillsammans med allt dyrare elektronikprylar i fickan lockade tjuvarna, analyserar polisen.

Vädret i sommar har varit gynnsamt för handeln. Inte för mycket regn men inte heller badväder. Det har lockat många göteborgare och turister till handeln.Men också många ficktjuvar. Under de två sommarmånaderna anmäldes 1 240 fickstölder i Göteborg. Det är en ökning med 25 procent jämfört med juni och juli förra året och en ökning med 36 procent jämfört med för fem år sedan.

– Det är en markant ökning sista året. Finns det mer folk så är det lättare för tjuven att smita undan och också lättare att hitta offer, säger Thomas Petersson, analytiker och verksamhetsplanerare på länspolismästarens stab.

I takt med att allt fler har smartphones och läsplattor ökar också tjuvarnas intresse.

– De är ju mer eller mindre datorer i dag för 5 000–6 000 kronor. Surfplattor och allt möjligt är lätta att sno med sig. Samma sak med digitalkameror, säger Thomas Petersson.

Ett nytt sätt som vissa ficktjuvar har börjat använda är att lura sina offer, framför allt äldre kvinnor med halsband på sig, är med hjälp av just halsband. Tjuven går fram och hänger ett halsband om halsen på sitt offer. När offret säger sig inte vara intresserad av att köpa något halsband tar tjuven av det igen.
Och tar samtidigt med sig det smycke som offret redan bär.

– Sedan har vi haft några som specialiserat sig på att prata fotboll med folk i sommar. Och plötsligt är en mobil borta. De är snabba med händerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset