I 44 år och 226 dagar har han nu varit Sveriges konung.
I 44 år och 226 dagar har han nu varit Sveriges konung.

I dag har kungen suttit på tronen i 44 år och 223 dagar. Detta gör honom historisk då ingen svensk regent har suttit på tronen längre än kung Carl XVI Gustaf.

I dag, den 26 april, blir kung Carl XVI Gustaf historisk. Han slår Magnus Erikssons 654 år gamla rekord från 1364.

LÄS MER: Kungen jultalade om metoo och medmänsklighet

Kungen har tillsammans med drottning Silvia precis avslutat ett officiellt besök i Japan där länderna firar 150 år av diplomatiska relationer. Till Expressen säger kungen att det är att representera Sverige som driver honom.
– Nu är vi här och representerar Sverige i Japan. Det är bara tre dagar av alla de andra under året. Men det känns väldigt roligt att kunna jobba för Sverige på många platser i världen, men också inom Sverige. Då blir man lite ödmjuk över att det varit så många år som har passerat förbi.

Carl XVI Gustaf blev efter sin farfars död, 1973, kung av Sverige. Han var då bara 27 år gammal. 44 år senare har han inga planer på att sluta.
– Det är klart, jag har fått vara med kolossalt länge. Det är tack vare hälsan och mår man bra och kan så är det roligt att jobba vidare, säger kungen till tidningen

Att kungen har slagit det här rekordet kommer inte firas eller uppmärksammas enligt Johan Tegel på kungahusets informationsavdelning.
– Efter att ha konsulterat med riksarkivet kan vi konstatera att kungen har suttit på tronen längst av alla svenska kungar i dag den 26 april. Det kommer inte firas eller uppmärksammas mer än att vi lägger ut några bilder på honom under dagen, säger han.

LÄS MER: Kungens besked: Ändrar Svenska Akademiens stadgar

Han säger också att kungen inte har några planer på att lämna över tronen till kronprinsessan inom en snar framtid.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kungahuset