Elpriset ligger just nu på rekordlåga nivåer, enligt experterna. Och för den som ser över sitt elavtal nu finns tusenlappar att spara.

TT Källa: elskling.se

Det fasta elpriset är nere på rekordlåga nivåer. 

Många svenskar har i dessa tider anledning att le när elräkningen dimper ner i brevlådan. Den milda vintern med bra med nederbörd gör att priserna har nått rekordlåg nivå. 

 
 – Vår statistik  visar en  prisnivå som är den lägsta ­sedan tjänsten lanserades 2007. Binder man i dag är risken för ytterligare prisras liten, säger prisjämförelsesajten Elskling.se:s vd Faraz Azima.
Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas energimarknadsbyrå, bekräftar den bilden:
 
– Om man vill veta sina kostnader kan det vara läge att binda eftersom de är på en låg nivå. Rent statistiskt är då tre år en bra bindningstid.
 
Och det finns stora pengar att spara. Ett villahushåll med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar som vill teckna ett avtal kan enligt Elskling.se:s uträkningar i dag binda elpriset kring 36 öre. Det är 6 öre mindre än för ett år sedan. Det kanske inte låter så mycket, men på ett år är besparingen 1 500 kronor.
 
Hur elpriset utvecklas framöver är svårt att sia om. Det kan löna sig att vänta lite till med att binda. Fast det kan lika gärna vända uppåt. 
 
– Det ser stabilt ut men plötsligt kan det ju smälla till och bli jättekallt eller köra ihop sig i något kärnkraftverk och då kan priset ändras snabbt, säger Jessica Krook, elmarknadsexert på Eon.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset