SEXKÖP. Just nu lagförs fler sexköpare än på länge. Hittills i år handlar det om över 100 ”torskar” runt om i landet . 45 har åtalats och minst 55 har fått eller väntar strafföreläggande i form av böter. Det visar statistik från Riksåklagaren och polisen.

I går inleddes rättegång i Stockholms tingsrätt mot fem personer som drivit bordell. Äevn de sexköpare som besökt bordellen ställs inför skranket.
– Under sommaren och i höst väntar ytterligare två rättegångar där sexköpare förekommer. Det ena är ett människohandelsärenden och det andra ett koppleriärende, säger Jonas Trolle, kriminalinspektör vid Stockholmspolisens traffickinggrupp..
Sammanlagt 30 sexköpare väntas få sin dom under dessa två rättegångar.

Traffickinggruppen i Stockholm är mest framgångsrik i landet när det gäller att sätta fast ”torskar”. Genom spaning mot hotell och vissa lägenheter har gruppen under senaste åren avslöjat flera fall av människohandel, där kvinnor bland annat förts till Sverige för att sälja sexuella tjänster.
– Vi skulle kunna ta ännu fler sexköpare, men straffvärdet är så lågt att det ofta inte motiverar spanings och arbetsinsatsen, säger Jonas Trolle.
I Göteborg är det gatuprostitutionen som generar flest ingripanden mot sexhandel.
Första halvåret väcktes 20 åtal mot sexköpare i Göteborg och sex vid strafförelägganden. I Skåne har åklagaren deat ut 17 strafförelägganden och väckt åtal i två fall.
– Min erfarenhet är att åtalen oftast leder till fällande dom, säger Jonas Trolle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset