Det är oftast inte farligt för ett barn att bli getingstucken.
Det är oftast inte farligt för ett barn att bli getingstucken.

Getingsaneringarna under juni i år flerdubblades i jämfört med förra året. Barnläkaren Carl Lindgren ger sina bästa tips på hur du undviker getingarna – och hur du ska agera om olyckan är framme på ett barn.

Skadedjursbekämparen Anticimex fick rycka ut 7000 gånger för att göra getingsaneringar under juni månad, vilket är 5000 fler än förra året under samma period. Det kan innebära ett nytt rekordår, berättar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Carl Lindgren är sakkunnig barnläkare på 1177 Vårdguiden och enligt honom finns det ett antal saker föräldrar kan göra för att undvika att barnen blir getingstuckna.

– Först och främst vill jag säga att vi ska vara rädda om getingar, de är viktiga i vår natur. Men för att minska risken för tråkig kontakt mellan dem och barnen ska man till exempel inte låta barnen springa barfota i gräs, säger han.

Carl Lindgren berättar också att getingar dras till saker som luktar sött och att det är viktigt att tänka på när man äter utomhus.

– Om du spiller ut saft eller läsk är det bra att torka upp det direkt. Och täck över maten när ni är klara, säger han och fortsätter:

– Låt inte barnen dricka ur en läskburk om den är öppnad och har stått obevakad ett tag, då kan en geting ha tagit sig in i den.

LÄS MER: Bin jagade bil i två dagar – för att rädda sin drottning

Om olyckan ändå är framme och barnet blir stucket av en geting finns det ingen anledning att drabbas av panik.

– Det gör ont att bli stucken, men för de allra flesta barn är det inte något som kräver ett sjukhusbesök. Det blir en ordentlig rodnad runt stickytan som kan klia, som kan behandlas med att man kyler ner det med något kallt eller kylsalva för att lindra smärtan, säger Carl Lindgren.

Om getingen har lämnat kvar gadden efter sticket ska den tas ut så fort som möjligt. Det kan göras med en pincett eller nageln.

– När gadden sitter kvar kan den fortsätta att sippra ut gift i kroppen, förklarar Carl Lindgren.

Vid ett getingstick finns risken att den som blir stucken drabbas av en allergisk chock. Personen blir då blek och blodtrycket sjunker – då är det läge att uppsöka sjukhus. Men enligt Carl Lindgren är det ingenting som föräldrar behöver oroa sig för.

– Det är väldigt sällan som barn drabbas av det, säger han.

LÄS MER: Geting hindrade flyg från att sticka

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vårdguiden 1177