Rekordmånga felparkerade bilar har lappats i Malmö i år. Nu storsatsar kommunen och anlitar ännu fler parkeringsvakter.

Mellan januari och september skrevs 115 542 parkeringsböter i Malmö, visar statistik som gatukontoret tagit fram på uppdrag av Metro. Det är en ökning med 16 procent på ett år.

- Folk parkerar hur som helst. Det blir kaos om vi inte håller efter, säger Eva Svenning, planeringssekreterare på gatukontoret vid Malmö stad.

Enligt henne har så här många parkeringsanmärkningar troligtvis aldrig tidigare utfärdats i staden. Allra värst är Stora Nygatan, där det vimlar av regleringar som syndarna kan bryta mot. Hittills i år har p-vakterna lappat närmare 3000 gånger på Stora Nygatan.

- Där finns stannaförbud, parkeringsförbud, avgift, handikapparkering, övergångställen, hörnor, gångbanor, ändamålsplats och säkert något till. Och det är ingen kort gata precis, säger Eva Svenning.

Ökningen av parkeringsböter i staden hänger samman med gatukontorets storsatsning. Sedan årsskiftet har 21 nya p-vakter anställts av entreprenören Parkering Malmö och nästa år kommer antalet att utökas ytterligare.

- Det är inte för att jäklas med Malmöborna som vi utökar övervakningen. Staden har förtätats och ytterområdena expanderat, så det är mer att hinna med nu, säger Eva Svenning.

Bötesbeloppet ligger på mellan 400 och 1000 kronor, beroende på vilken typ av felparkering det handlar om.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset