Var fjärde person mellan 18 och 25 år saknar hemförsäkring, något som gör stor skillnad för den som råkar ut för en  olycka eller sjukdom utomlands. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. 
Var fjärde person mellan 18 och 25 år saknar hemförsäkring, något som gör stor skillnad för den som råkar ut för en  olycka eller sjukdom utomlands. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. 

På fem år har antalet svenskar som skadar sig eller blir sjuka på utlandssemestern nästan fördubblats, visar ny statistik. Många yngre saknar dessutom hemförsäkring som täcker kostnaderna.

Från magsjuka på solsemestern i Thailand till brutna ben på skidresan till Alperna. 

Varje dag råkar flera svenskar ut för sjukdomar och olyckor i utlandet, och nya siffror visar att antalet ärenden ökat med 86 procent på fem år. Från 5 301 år 2006 till 9 837 i fjol, enligt statistik från försäkringsbolaget If.

– Dels är det fler som reser och som gör det oftare, säger Helén Waldengren, produktspecialist på If.

– Men en tydlig trend de senaste åren är också att folk reser allt längre och på ett mer äventyrligt sätt, vilket medför fler risker. 

– Yngre resenärer inser inte farorna och äldre, ibland med kroniska sjukdomar, underskattar de påfrestningar som resan medför. Det är inte en vecka till Kanarieöarna som är standard längre. 

Men många svenskar riskerar att få betala sjukhusnotan själv om olyckan är framme. Var fjärde person mellan 18 och 25 år saknar hemförsäkring i dag.

– I den vanliga hemförsäkringen finns ett reseskydd som täcker läkarkostnader, sjuktransporter och mediciner. Utan försäkring kan en olycka eller ett sjukdomsfall utomlands få stora ekonomiska följder. Det kan gå loss på flera hundra tusen kronor om man har otur, säger Helén Waldengren.

Ett tips är att se över sin hemförsäkring före utlandsresan, särskilt om man ska vara borta länge, eftersom reseskyddet ofta bara gäller ett begränsat antal dagar. Det är även viktigt att ta med sig ett intyg på att man har försäkringsskydd för vård utomlands.

– Det kan vara så att de vill se att du kan betala för vården, annars kommer de inte att hjälpa dig, säger Waldengren.

Mathias, 25, väntar ersättning från försäkringsbolaget

Tjugofemårige Mathias Johansson från Hägersten reste runt i Thailand med sina vänner i januari i år, när han plötsligt drabbades av en infektion i foten.

– Vi var på en ö där det inte fanns något sjukhus, så tyvärr dröjde det innan jag sökte vård. En vecka efter att jag började känna av det kom vi till Bangkok och först då gick jag till ett sjukhus, säger Mathias.

Under en veckas tid fick Mathias besöka läkaren fem gånger – och han är mer än nöjd med den vård han fick.

– På akuten fick jag till exempel hjälp mycket snabbare än vad man får i Sverige. De var väldigt proffsiga. Jag frågade på hotellet och de rekommenderade sjukhuset jag gick till.

Totalt kostade sjukhusbesöken cirka 3 000 kronor men tack vare sin hemförsäkring hoppas Mathias nu få tillbaka sina pengar.

– Alla borde ha en hemförsäkring. Jag rekommenderar alla att gå till sjukhuset direkt även om man är utomlands, och lita på att försäkringsbolaget betalar. Vänta inte och tro att det ska bli bra.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset