Husbilen blir alltmer populär i det svenska folkhemmet.
Husbilen blir alltmer populär i det svenska folkhemmet.

»Man ska ha husvagn« sjöng Galenskaparna – men nu är det husbilen som är svenskarnas favorit. De senaste åren har den fått ett rejält uppsving och det har aldrig registrerats så många i landet som under förra året.

Allt fler får upp ögonen för husbilen och efter ­Finland är vi det mest husbilstäta landet i Europa.

– Det importerades en del husbilar till Sverige under 80-talet men under den ekonomiska krisen på 90-talet försvann branschen. Man kan säga att nyregistreringarna har ökat sedan millennie­skiftet och sedan har trenden eskalerat rekordartat de senaste åren, säger Lars Erik Paulsson på Husvagnsbranschens riks­förbund.

Den största gruppen bland husbilsägare är enligt Lars Erik Paulsson fortfarande pensionärer – som i dag ofta har god hälsa, ordnad ekonomi och dessutom är resvana.

– Friheten är förstås något som lockar många och sedan är det ju bekvämt då det är mindre jobb än med en sommarstuga – man slipper måla om huset och klippa ­gräset.

LÄS MER: De reser med husbil i ett halvår – här är parets bästa tips

Det finns olika varianter av husbilar ute på vägarna, allt från enklare för omkring 600 000 kronor till lyxiga liner-modeller för tre miljoner. De dyrare varianterna är ­helintegrerade och liknar mer en buss då förar­hytten är en del av hus­bilen. I de halvintegrerade modellerna är förarhytten och bodelen i stället mer separerade och dessa ­passar bättre för den
som inte är i behov av flera sängplatser.

– En annan variant är alkovbilen som är högre då den har sovplats ovanpå förarhytten. Och sedan finns det förstås ­plåtisar, det vill säga inredda skåpbilar, säger Lars Erik Paulsson.

Har du själv husbil?

– Självklart. När vår ­dotter var liten hade vi husvagn och hon träffade en massa kompisar på olika campingplatser runt om i landet. Nu har jag och min fru en husbil och vi semestrar både i Sverige och utomlands. Det ger oss frihet, samtidigt som det är väldigt tryggt. Husbilen ger en hemkänsla fastän man ser nya platser, det gillar jag. Man har kudden med sig helt enkelt.

LÄS MER: Var får jag stå med husbilen? Experten svarar på 10 frågor om husbilslivet

20 procent fler registrerade husbilar

Det fanns 2017 totalt 92 472 husbilar i Sverige och flest husbilsälskare bor i Västra Götalands län.

Under 2017 registrerades 6 405 husbilar vilket var en ökning på 20 procent från året innan.

I Sverige finns det 92 hus-bilar per 10 000 invånare. Det är bara i Finland som den siffran är högre. På tredje plats kommer Frankrike.

Källa: Statistiska centralbyrån och Husvagnsbranschens riksförbund

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset