Under 2017 anmäldes fler fall av den fastingöverförda virussjukdomen TBE än något tidigare år.
Under 2017 anmäldes fler fall av den fastingöverförda virussjukdomen TBE än något tidigare år.

Förra året rapporterades fler fall av det fästingburna viruset TBE i Sverige än någonsin tidigare. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten till vaccination.

Under 2017 anmäldes fler fall av den fastingöverförda virussjukdomen TBE än något tidigare år, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Nu uppmanar därför myndigheten personer som vistas i riskområden att vaccinera sig mot TBE.

”Det är nu hög tid för personer som vistas i riskområden att ta ställning till vaccination mot TBE enligt rekommendationerna från landstingens smittskyddsenheter”, skriver myndigheten på sin hemsida.

LÄS MER: Nej, pepparmyntsolja är inte ett bra tips för att ta bort fästingar

Majoriteten av fallen, 391 till antalet, anmäldes från Stockholms, Södermanlands, Uppsala och Västra Götalands län. Mer specifikt längs Östersjökusten och i närheten av Mälaren och Vättern.

Enligt Folhälsomyndighetens sammanställning smittades fler män än kvinnor förra året – 63 respektive 37 procent – och den vanligaste åldersgruppen bland de smittade var de mellan 40 och 69 år.

Enligt myndigheten är det oklart varför så många TBE-fall rapporterades just 2017, men sannolikt har det med vädret att göra.

”Troligt är att vädret, som under sommaren saknade en längre varm period och höga temperaturer, hade en inverkan”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin sammanställning.

LÄS MER: En fästing förändrade elvaåriga Annas liv

TBE

TBE orsakas av ett virus från bett av fästingar, i de flesta fallen under sommaren och hösten.

Många som smittas får inga symtom alls, men i värsta fall kan TBE orsaka hjärninflammation, vilket kan orsaka feber, huvudvärk, allmän trötthet minnesstörningar. I sällsynta fall även i förlamningar eller dödsfall.

De flesta som insjuknar blir helt återställda.

Hur man skyddar sig:

Kontrollera hud och kläder regelbundet. Speciellt efter vistelse i fästingrika områden, det vill säga gräs- och buskrik vegetation där det också är fuktigt.

Undersök hårfästet och öronen på barn, då fästingarna trivs där.

Om en fästing upptäcks på kroppen – ta bort den så snart som möjligt med pincett eller fästingborttagare. Om en rodnad uppstår där fästingen satt inom några veckor, eller om feber och huvudvärk uppstår – uppsök läkare.

Vaccinera dig.

Fästingmedel ger inget tillförlitligt skydd, enligt Folkhälsomyndigheten.

 

 Källa: Folkhälsomyndigheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset