Självplocksäsongen ovanligt tidig i år. Caroline Åkessonoch Sofia Johansson plockar jordgubbar på Annedals gård utanför Vellinge i Skåne.
Självplocksäsongen ovanligt tidig i år. Caroline Åkessonoch Sofia Johansson plockar jordgubbar på Annedals gård utanför Vellinge i Skåne.

Jordgubbar direkt från fälten – redan nu. Den varma våren har gett rekordtidig självplockning runt om i landet.

Den som själv inte odlar får köpa midsommarfestens jordgubbar i butik. Så brukar det vara – men inte i år. Runt om i landet lyser det så rött på jordgubbsfälten att självplockningssäsongen redan dragit igång.
– Den varma våren har trappat upp mognadsprocessen, och vi började med självplock i måndags. Det är annars väldigt ovanligt med självplock innan midsommar, säger Christine Persson, odlare på Annedals gård utanför Vellinge i Skåne.

Enligt Kirsten Jensen, frukt- och bärrådgivare i Västsverige, är säsongen rekordtidig på många håll.
– Jag pratade med odlare på Varaslätten som aldrig varit med om så här tidigt självplock. Och till och med uppe i Värmland är det på gång nu, säger hon.

Att plocka själv är i regel billigare än att köpa jordgubbarna i butik, enligt Magnus Engstedt, bärkonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping. Dessutom är självplock den bästa garantin för att få närodlat.
– Det finns mycket fusk i bärbranschen, till exempel polska jordgubbar som lastas om i svenska lådor och säljs som svenska flera dagar senare. Jordgubbar ska vara nyplockade, annars smakar de skit, säger Magnus Engstedt.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset