Hur snabbt trär du på tre kondomer? Ungdomar lär sig säker sex samtidigt som de lockas att jobba i vården i framtiden.
Hur snabbt trär du på tre kondomer? Ungdomar lär sig säker sex samtidigt som de lockas att jobba i vården i framtiden.

Det är akut brist på militärer och vårdpersonal. När tiotusentals teknikintresserade ungdomar samlas ser flera sin chans att locka in dem i bristyrken. Dildokamp och styrketest är stora dragplåster.

– Vi är här för att visa upp oss, i rekryteringssyfte. För att visa upp vad vi gör, säger Patrik Westberg, platschef i Region Jönköpings län.

På väggen i montern slås det fast att i vården finns Sveriges viktigaste jobb. Frågan är om det räcker som argument för att locka ungdomar till en framtid i vården.

– Det är svårt, helt klart. Men vi har en väldig bredd som nog kan locka många – allt ifrån danskonsulenter till intensivvårdssjuksköterskor, läkare och medicintekniska ingenjörer, säger Patrik Westberg.

Dildokamp med kondom

Men den långa kön till montern går till ungdomsmottagningen, som tar tillfället i akt att lära ut säkert sex till de unga besökarna. På ett väldigt fiffigt sätt.

– Det är en viktig uppgift vi har när vi är här: Dildoduellen, säger Patrik Westberg.

På tid tävlar två personer mot varandra i att korrekt och snabbast trä på tre kondomer på penisattrapper. Ibland slinter händerna lite, men alla kondomer kommer på oskadda.

På andra sidan gången på Elmiamässan finns försvarsmakten, som vill visa upp militära yrken som inte är soldater, förklarar David Lekholm, rekryteringskoordinator vid ledningsregementet.

– Så fort man tänker på försvarsmakten ser man nog gärna Hulken framför sig, men glömmer bort de tekniska befattningarna. Vi har svårt att rekrytera tekniker, säger han.

Styrketest

Vill man rekrytera tekniker är man verkligen på rätt ställe. Tidvis har försvarsmaktens monter varit knökfull, med långa köer.

– Man har möjlighet att prova på våra styrketester, vi har ett räckhäng på plats. Det är en del av våra stora multitester, säger David Lekholm.

– Det ser lite elakt ut, men är väldigt roligt att prova på. Många är starkare än vad de tror.

Daniel Alsén/TT
David Lekholm vill locka framtidens soldater till tekniska befattningar.
Daniel Alsén/TT
Patrik Westberg gör reklam för Sveriges viktigaste jobb.
Daniel Alsén/TT
Daniel Berg och Amanda Liljeqvist demonstrerar styrkeprovet som ungdomarna köar till.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset