Märkte du att det nyss var officiell flaggdag? Enligt Justitiedepartementets förordning 1982:270 ska vi hissa flaggan på påskdagen därför att Jesus dog och återuppstod för snart 2 000 år sedan.

Det är ett tecken i det lilla på att Sverige fortfarande inte är en sekulär stat, trots att det nu är elva år sedan statskyrkan avskaffades. Även om det förstås bara är symboliskt tar det offentliga på sätt och vis ställning för tanken att vi alla är födda i synd och att Jesus dog på korset för att sona vårt påstådda brott. Vi har till och med en grundlag som säger att vår statschef måste vara anhängare av den evangelisk-lutherska läran enligt den augsburgska bekännelsen.

I rapporten ” Secularization of a state” visar Ingemund Hägg hur den svenska staten fortfarande särbehandlar vissa samfund. Vi har en särskild lag om Svenska Kyrkan, som definierar vad kyrkan ska tro och hur den ska organiseras. Staten samlar in medlemsavgifter åt kyrkan via skattesystemet i utbyte mot medlemslistorna (jodå, myndigheterna vet om du är medlem eller ej), och det finns särskilda bidragssystem för samfund som bedriver gudstjänst. Kyrkan och registrerade samfund får utföra vigsel med juridisk giltighet, vilket egentligen är ett myndighetsuppdrag.

Detta är inte rimligt. En modern stat i ett öppet och pluralistiskt samhälle ska vara sekulär, den ska inte ha en uppfattning i religiösa frågor. Det är inte bara lutheraners stat, utan alla svenska medborgares stat, oavsett tro eller frånvaro av den. Den ska inte gynna organisationer som bygger på religion framför några andra.

Att staten är sekulär betyder inte att den bekämpar religion. Staten håller inte på AIK eller MFF, men det betyder inte att den är emot fotboll. Staten håller inte på S eller M, men det betyder inte att den är emot politik. En sekulär stat överlåter däremot åt individer, familjer och civilsamhället att ta ställning i sådana frågor. För en ateist eller agnostiker är det självklart rimligt, men även troende brukar instämma – för dem är religionen lite för viktig för att staten ska tafsa på den.

Det är bara landets politikerkår som anser att en allsmäktig gud behöver deras assistans.

+ Sushi efter all påskmat.

Passkontroller i USA påminner om sovjetiska brödköer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset