Kollegerna Evonne Pettersson, 51, Dennis Fredin, 19, och Sofia Lindberg, 26, kan vittna om att många har kärleksrelationer inom vårdyrkena.
Kollegerna Evonne Pettersson, 51, Dennis Fredin, 19, och Sofia Lindberg, 26, kan vittna om att många har kärleksrelationer inom vårdyrkena.

Var fjärde läkare har en relation med en annan läkare. ”Lite flirtig stämning på sjukhus”.

Den sterila och ofta dystra sjukhusmiljön känns kanske inte som den mest romantiska atmosfären – men faktum är att känslorna spirar här i allra högsta grad. Var fjärde läkare som har ett parförhållande är nämligen tillsammans med en annan läkare, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån. 7 procent av läkarna lever tillsammans med en sjuksköterska.
– Det är en viss jargong och lite flirtig stämning på sjukhus. Eftersom det är jobbigt att arbeta inom vården tror jag att lite kärlek lättar upp för många, säger Evonne Pettersson, undersköterska på Södersjukhuset i Stockholm.
Hennes kollega, sjuksköterskan Sofia Lindberg, berättar att många läkare på hennes förra arbetsplats var tillsammans med någon annan läkare.
– Man har nog en större förståelse för varandra. Ingen utanför kan riktigt förstå vad det handlar om att arbeta med det här, säger Sofia Lindberg.
Enligt SCB:s rapport består vart tjugonde parförhållande av två personer med samma yrke. Andelen är högre inom yrken med en jämn könsfördelning och bland kvinnor i registrerade partnerskap. Den sistnämnda gruppen par består ofta av undersköterskor eller sjuksköterskor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset